Näin tunnistat kryptovaluuttahuijauksen

Näin tunnistat kryptovaluuttahuijauksen
Bitcoin on kenties tunnetuin kryptovaluutta.

Kryptovaluutat ovat monille tuntematon sijoituskohde, mutta viimeisten vuosien saatossa yhä useampi on kuullut muun muassa Bitcoinista. Samalla kryptorahakkeiden arvo on noussut huomattavasti, mikä on houkutellut lisää huijareita markkinoille.

ModerniMedia päätti listata osan yleisimmistä huijauksista

“Lähetä 0.1 bitcoinia, saa 1 bitcoini”

Yksi yleisimmistä tavoista on huijata ihmisiä lähettämään bitcoinia (tai muita valuuttoja) tiettyyn osoitteeseen lupaamalla valuutan moninkertaisena takaisin. Yleisin tapa toteuttaa huijaus on Twitter-botit, jotka naamioivat itsensä virallisiksi kryptovaluuttatoimijoiksi ja väittävät jonkin uuden kampanjan tai kilpailun takia jakavansa ilmaiseksi kasan valuuttaa. Sinun tarvitsee vain lähettää pieni määrä omaa rahaasi, jotta saat ison määrän takaisin!

Kuten muutenkin arjessa ja rahan kanssa, tällaisia lahjahevosia ei saa katsoa suuhun, sillä mitään rahaa ei ole tulossa takaisin. Huijarit yleensä tehostavat huijauksen uskottavuutta laittamalla kasan feikkikäyttäjiä kommentoimaan julkaisua ja kertomaan, kuinka se todellakin toimii ja kuinka he saivat 1 bitcoinin lähettämällä 0.1 bitcoinia osoitteeeseen. Usein on myös “Kiire” lähettää rahaa ja tietty aika, johon mennessä suoritus tulee rekisteröidä.

Asiakaspalvelu haluaa vahvistaa tilin pienellä siirrolla

Toinen, etenkin Telegramissa yleinen tapa huijata ihmisiä, on tekeytyä jonkun ryhmän ylläpitäjäksi ja lähettää viestiä “asiakaspalvelun edustajana”. He ovat yleensä olevinaan havainneet jonkin ongelman käyttäjän lompakossa ja tarvitsevat pienen siirron, esimerkiksi 0.2 ethereumia, vahvistaakseen tilin olevan asiakkaan. Samat huijarit vievät rahat nopeasti ja joskus vaativat vielä lisäsiirtoja ja lupaavat antavansa takaisin isomman summan korvauksena vaivasta. Mitään rahaa ei ole tästäkään tulossa

Olemattomat ICO:t

Initial Coin Offerin eli ICO tarjoaa sijoittajilleen mahdollisuuden saada jotain uutta kryptorahaketta tiettyä summaa vastaan. Usein ICO-rahoitus kerätään ethereumina, bitcoinina tai vaikkapa Binance Chainin natiivitoken BNB:nä. Osa ICOista on aitoja ja niillä on jotain tarjottavaa, mutta joissakin tapauksessa ICO:n luomisessa on käytetty aikaa vain 5 minuuttia ja tehty jokin käytännössä hyödytön kryptorahake. Etenkin Binance Chainissa huijauksen tekeminen on nopeaa ja helppoa ilman koodaustaitoja.

Huijaukset on yleensä hieman vaikeampi tunnistaa kuin kahdessa edellisessä tapauksessa, sillä parhaimmillaan huijareilla on vakuuttavan oloiset nettisivut, tiimi ihmisiä kuvan ja cv:n kanssa sekä joskus vakuuttava whitepaper. Tosin whitepaper voi olla kopioitu muualta ja ihmisten kuvat ja tiedot on käytännössä aina etsitty Googlella ja ovat keksittyjä. Näiden kanssa tulee olla varovainen, sillä moni haaveilee nopeasta arvonnoususta uuden ja lupaavan projektin kanssa. Oma-aloitteinen tutkimustyö kannattaa tehdä, eikä hypeen kannata välttämättä lähteä mukaan. DYOR!

Päätoimittaja