Kommentti: Kaisa Mäkäräinen on vielä mitalivauhdissa

Kommentti: Kaisa Mäkäräinen on vielä mitalivauhdissa

Ampumahiihto. Suomalaiset ampumahiihtofanit ovat saaneet niellä karvasta kalkkia viimeisten parien viikkojen ajan, kun Kaisa Mäkäräisen otteet maailmancupissa olivat heikkoja. Ennen viime viikonloppua Kaisa oli vetänyt peräti seitsemän kisaa putkeen 20. sijan heikommalla puolen. Nyt toivo on jälleen herännyt.

Kaisa Mäkäräinen vaelteli jonkin aikaa varjojen mailla, sillä hänen ampumaprosenttinsa oli luokkaa “ynnä muut” ja hiihtovauhtikin kärsi ylimääräisten sakkokierrosten myötä. Oikeastaan Kaisa on viimeksi suorittanut yhtä pitkän ajan näin heikoilla sijoituksilla avauskaudellaan maailmancupissa!

Viime viikonloppu toi kuitenkin jälleen toivoa suomalaisille urheilufaneille. Mäkäräinen onnistui kipuamaan kertaalleen palkintopallille (niukka ero ykköspaikkaan), minkä lisäksi Kaisa nappasi kaksi top-10-sijoitusta – vaikka hän lähti toiseen kisaan vatsataudin jälkeisenä päivänä!

Selkeästi jotakin on saatu taustalla tehtyä oikein. Eri medioihin vuotaneet ristiriitaiset kommentit kertoivat välillä Kaisan ongelman olevan tiedossa ja välillä kerrottiin, ettei ongelmien syytä tiedetä. Viikonloppuna Mäkäräinen näytti homman olevan hallussa, ja raporttien mukaan Kaisa on palannut perusampumisen harjoittelun myötä omalle tasolleen.

(Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen.)

Kaisan ammunnasta pitää sanoa sen verran, että hänellä on pientä hajataittoa, mikä vaikeuttaa hieman kaukana olevan kohteen näkemistä. Tästä syystä Mäkäräinen ei ole ampujana ollut ikinä kaikkein nopein. Lisäksi pientä hajataittoa on lähes mahdoton korjata edes piilolinsseillä, joten tämä ongelma tulee aina olemaan. Kaisan etuna aina ollut kovin hiihtovauhti on edelleen kova, mutta nykyampumahiihdossa muutkin ovat oppineet hiihtämään.

Katastrofeja voi siis sattua – ennen Kaisa onnistui parillakin pummilla olemaan aivan kärkipään hiihtäjä. Nyt voikin siis sanoa, että ongelmat näkyivät ehkä enemmän kuin olisivat näkyneet tuloksissa pari kautta sitten.

Joka tapauksessa Mäkäräinen on saanut ongelmiansa korjattua. Nyt tekeminen vaikuttaa taas rennolta juuri sopivasti ennen MM-kisoja. Siellä mitaleihin on useita mahdollisuuksia, ja yhdellä sakolla Kaisa on melko varma top-3-nimi, elleivät ammuntaolot ole olleet kaikille täysin nollatuulissa ja helppoja.

Mäkäräisen osalta kaikki näyttää taas hyvältä. Harmi vaan, ettei tällä kaudella miehet ja naiset ole aivan alkukauden odotusten mukaan pystyneet nostamaan tasoaan. Mari Eder etenkin on vielä iso kysymysmerkki – mikä on hänen vauhtinsa, ja päästetäänkö Ederiä edes kisoihin ilman tuoreita näyttöjä?

Ederin kannalta tilanne on kuitenkin siinä mielessä hyvä, etteivät takaatulevat uhkaajat ole esiintyneet vakuuttavasti, joten paikka MM-kisoihin lienee varma.

Tulevaisuudessa muidenkin tulee kuitenkin nostaa tasoaan. Mäkäräisen oltua yössä Suomen ampumahiihto vaikutti erittäin vaisulta yleistasoltaan – ei siellä nähty muitakaan kahdenkymmenen parhaan joukossa.

Toivotaan, että tulevaisuudessa kun Mäkäräinen ei enää hiihdä, tulokset eivät ole enää tällaisia.

MM-kisoja odotellessa. Mäkäräinen voi hyvinkin tuoda Suomeen useamman mitalin.

Päätoimittaja