F1-ennakko – Ferrarilla pieni etumatka, miten käy Mercedeksen?

F1-ennakko – Ferrarilla pieni etumatka, miten käy Mercedeksen?
Ferrarin vanhempi F1-auto. Public Domain

[FSM_featured_image size=large]

F1. F1-kausi alkaa tänä viikonloppuna Australian Melbournesta. Uusi kausi ja sääntömuutokset ovat tuoneet osaltaan epävarmuutta tulevan viikonlopun asetelmiin. Ferrarin ennustetaan kuitenkin yleisesti olevan vielä muita edellä.

Kaudella useita sääntömuutoksia

F1-kaudelle tuotiin useita teknisiä ja sääntömuutoksia, joiden tarkoituksena olisi tasoittaa tallien voimasuhteita ja helpottaa takana ajamista sekä ohittamista.

Tuoreimpana uudistuksena joukkoon liittyi juuri ennen Melbournea uudistus, jossa kilpailun nopeimman kierroksen ajava kuski saa itselleen yhden lisäpisteen MM-taistelussa. Pitkän kauden aikana jaossa olisi siis teoriassa jopa 21 lisäpistettä – vaikuttaisi varmasti jo mestaruustaistelussa! Säännössä on kuitenkin pykälä, jossa lisäpisteistä voi taistella vain kuljettajat, jotka muutenkin sijoittuisivat MM-pisteille. Näin ollen esimerkiksi sijoilla 11-20 olevat ajajat eivät voi hakea viimeisille kierroksille tuoreita kumeja saadakseen yhden MM-pisteen. Uudistuksen tarkoituksena on lisätä kilvanajoa, sillä viime kaudella kilpailun lopussa etenkin kärkipäässä tilanteet usein jäädytettiin ja kuskit vain säästelivät renkaitaan sekä polttoainetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aasinsillan kautta toiseen uudistukseen. Uusissa säännöissä on muutettu myös polttoaineen määrää, ja tulevalla kaudella autoihin tankataankin 110 kilogrammaa entisen 105  sijaan. Tämä saattaa lisätä kilvanajoa ainakin hieman pidemmälle kilpailua kuin viime kaudella. Painoon liittyvä toinen, kiitetyin uudistus on kuljettajien painorajoja on nostettu. Nyt kuljettajan pitää painaa minimissään 80 kg varusteidensa kanssa, ja kuljettajan painoa ei lasketa mukaan auton painoon, toisin kuin viime kaudella. Uudistus on herättänyt runsaasti kiitollisuutta, ja esimerkiksi Mercedeksen Lewis Hamilton ja Valtteri Bottas ovat olleet astetta tukevammassa (ja terveemmässä!) kunnossa kauden alun lähestyessä. Kuljettajat voivat syödä nyt siis terveellisemmin ja jokaista suupalaa ei tarvitse kytätä, sillä se ei anna tällä kaudella kilpailuetua muihin. Se voi järkyttää myös joidenkin tallien sisäistä rakennetta, ja esimerkiksi Valtteri Bottaksen ennustetaan hyötyvän uudistuksesta.

Siipiä muuttamalla pyritään helpottamaan ohituksia, renkailla uusi aikakausi

Viime vuosien F1-kisoissa siipien luoma aerodynamiikka on aiheuttanut sen, että kilpailut menevät usein vain ajeluksi ja osa kilpailuista oli luvalla sanoen tylsiä. Täksi vuodeksi siihen haettiin muutosta yksinkertaistamalla siipiä. Etusiivestä on yksinkertaisuuden lisäksi tehty leveämpi ja korkeampi, jotta toisella F1-autolla olisi helpompi seurata edellä ajavaa ilman, että oman auton toiminta sekoittuu ja renkaat sulavat. Takasiipi on kokenut myös kasvupyrähdyksen, sen ollessa leveämpi ja korkeampi. Samalla ohitusta helpottava avattava takasiipi DRS on isompi, ja ohittamisessa käytössä olevat tehot ovat jopa 25 % suurempia. Tästä muutoksesta osa kuljettajista voi olla tulevaisuudessa montaa mieltä, sillä keinotekoisilla ratkaisuilla ohittamisen helpottaminen voi vähentää “aitoa kilvanajoa”, sillä suorilla on entistä hankalampi puolustaa.

Monen tallin siivet muistuttavat toisiaan, ja ensimmäisissä testeissä esimerkiksi Kimi Räikkösen ajamaa Alfa Romeota kehuttiin ratkaisustaan. Mercedes lähti ensimmäisiin Barcelonan testeihin eri ratkaisulla, mutta toisissa testeissä sen siipi muistutti paljon enemmän Ferrarin ja muiden käyttämää mallia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Renkaita uudistettiin hieman, ja nyt eri väriset rengasmallit ovat poissa ja niiden tilalla on numerojärjestelmä C1-C5. C1 on näistä kaikkein kovin ja C5 kaikkein pehmein. Kovuudet jäljittelevät samaa kuin edellisellä kaudella, mutta Pirelli on tehnyt tällekin kaudelle pientä eroa renkaiden seokseen ja materiaaliin, joten autojen käyttäytymistä eri rengaskovuuksilla saadaan jännätä vielä ensimmäiseen kilpailuun asti.

Tallien väliset voimasuhteet

Tallien voimasuhteista voidaan sanoa varmuudella kaksi asiaa – tällä hetkellä Ferrari on kaikkien edellä pelkkää raakaa kisavauhtia tarkastellessa, ja Williams on selvästi viimeinen. Williamsilla kehitystyö on ilmeisesti mennyt resurssien puutteen takia pahasti plörinäksi, ja talli lähtee Mercedeksen moottorista huolimatta kaukaa takamatkalta.

Moottoreista puhuessa Honda on ilmeisesti saanut muita valmistajia kiinni, ja testienkin perusteella koneesta on tullut huomattavasti tehokkaampi ja luotettavampi. Tästä syystä ja testien perusteella Red Bull voitaisiin nostaa tällä hetkellä Ferrarin ykköshaastajaksi, sillä aerodynaamisesti auto vaikuttaisi olevan kunnossa. Kenties talli pääsee myös viimein eroon sitä viime kaudella niin useasti lamauttaneista moottoriongelmistakin!

Aivan Red Bullin kannassa on kuitenkin Mercedes, joka jälkimmäisten testien aikaan sai eri asiantuntijoiden mukaan Ferraria jo kiinni selvästi lyhyillä vedoilla. Toki, testien aikaan autot ajoivat eri painoisilla bensakuormilla sekä erilaisilla asetuksilla, joten aivan puhdasta versiota todellisista eroista ei voi saada millään laskukaavalla. Kova kuljettajakaksikko Bottas-Hamilton on kuitenkin varmasti vahva jo ensimmäisenä viikonloppuna. Silti, Australiassa voi käydä niinkin harvinaisesti, ettei Mersu dominoi heti kauden alussa!

Renault on myös vahva haastaja Red Bullille ja Mercedekselle, ainakin kauden alussa. Talli sai ajettua peräti kolmanneksi eniten kierroksia ja se on ottanut aimo harppauksia viime kaudesta sekä kestävyydessä että nopeudessa. Renault voidaan ainakin alkukaudesta nähdä jopa palkintopallilla, etenkin kun täksi kaudeksi talliin siirtynyt Daniel Ricciardo on parhaimmillaan sarjan nopeimpia kuljettajia. Hyvänä aisaparina Nico Hülkenberg pystyy myös ajamaan kovaa.

Mainos: Hintaopas.fi on riippumaton ja Suomen kattavin tuotteiden vertailupalvelu. Hintaopas sisältää yli 700 Suomessa toimivan verkkokaupan hinta- ja tuotetiedot, jotka helpottavat kuluttajien päätöksentekoa. Hintaoppaan käyttäminen on ilmaista ja läpinäkyvää, koska palvelu kattaa kaikki verkkokaupat huolimatta siitä, ovatko ne Hintaoppaan asiakkaita vai eivät. Hintaoppaan sovellus on saatavilla iOS ja Android -puhelimille. Lataa sovellus alla olevista linkeistä!

Hintaopas Google Play
tai
Hintaopas Appstore

Keskikastin valtiaiksi olisivat näillä näppäimillä nousemassa Haas ja Alfa Romeo. Molemmat tallit keskittyivät enemmän pidempiin vetoihin, ja etenkin Haas jätti kokonaan näyttämättä kykynsä lyhyissä vedoissa. Pitkissä ja keskipitkissä vedoissa talli oli eri telemetrioiden mukaan jopa top-3-vauhdissa. Alfa Romeo vastaavasti oli jo viime kauden lopussa noussut neljänneksi parhaaksi talliksi Sauberin nimellä, ja nyt saatuaan autojätin toimimaan auton parantamisessa tallilla on todelliset mahdollisuudet olla pistesijoilla jo kauden alussa. Se tietää hyvää myös Kimi Räikköselle. Samaan keskikastin taisteluun sijoittuu myös Toro Rosso, jonka auto oli erittäin luotettava testeissä ja nopea lyhyissä vedoissa.

Näiden takana näyttäisi tulevan sitten McLaren ja RacingPoint, jotka taistelevat keskikastin takana.

F1-kausi ilmaiseksi netistä täältä!

Oletko F1-fani ja haluaisit kirjoittaa formuloista? Liity mukaan joukkoomme tästä, ja ala tienata omilla mielipiteilläsi!

Päätoimittaja