Kuinka paljon F1-auto maksaa?

Kuinka paljon F1-auto maksaa?
Mercedes on ollut ylivoimainen. Kuva: shen liu

F1-autojen hinnat ovat tulleet valtavasti alas viime vuosina tehtyjen uudistusten ja kulukaton takia. Mutta paljonko F1-auto maksaa keskimäärin osineen päivineen? Otimme selvää.

F1-kaudella 2022 talleille on asetettu n. 145 miljoonan dollarin kulukatto, jonka alle tulee saada kaikki tallin kulut, pois lukien kuljettajien palkat. Alun alkaen katto oli 140 miljoonaa dollaria, mutta Venäjän aloittaman hyökkäyssodan ja hintojen kallistumisen takia kattoa nostettiin kesken kauden.

Budjettikaton avulla pyritään tasaamaan eroja ja samalla hillitsemään kestämätöntä rahankulutusta. Samalla budjettikaton avulla pyritään houkuttelemaan uusia valmistajia sarjaan.

Jutussa hinnat on esitetty dollareina. 1 dollari vastaa jutun kirjoitushetkellä yhtä euroa.

Lue myös: Ferrarin entiseltä tallipäälliköltä raju ehdotus – mullistaisi F1-viikonlopun täysin

Moottori ylivoimaisesti kallein osa

black and gray vehicle part
Moottori on ylivoimaisesti F1-auton kallein osa. Kuva: Sam Loyd

F1-auton ylivoimaisesti kallein osa on auton moottori, joiden määrää on rajattu kolmeen kappaleeseen kaudessa.

Keskimäärin F1-auton moottori maksaa n. 12 miljoonaa dollaria kappaleelta, mikä vie hyvän osuuden tallien budjetista. Lisäosien vaihto voi viedä resursseja kehitystyöstä. Toisaalta vaikka säännöt sanovat hinnan olevan 12 miljoonaa, tosiasiassa eri sivukulujen kautta moottori voi maksaa jopa 15 miljoonaa kappaleelta.

Runko seuraavaksi kallein osa, tekniset osat eivät halpoja

black go kart
Kuvituskuva: Gor Rhy Yan

F1-auton seuraavaksi kallein osa on auton runko, jonka hinnan arvioidaan olevan 600 000 ja 750 000 dollarin välissä. Runkoon tehdään usein vauhtia optimoivia muutoksia kauden aikana, joten sen hinta vaihtelee kehitystyön määrän mukaan.

Auton vaihdelaatikko maksaa arviolta 400 000 dollaria, kun taas etusiiven hinta on 150 000. Aerodynamiikaltaan karsitumman takasiiven hinta on arviolta 85 000 dollaria. Auton hydrauliikkaan uppoaa arviolta 170 000 euroa, auton bensatankkiin 140 000 dollaria.

Halolla halpa hinta hengen pelastamisesta

yellow and black sports car on track field
Halo on suunniteltu pelastamaan henkiä. Kuva: Kenzie Wattier

F1-autoihin tuli Jules Bianchin onnettomuuden jälkeen pakolliseksi turvakaari nimeltään Halo. Osa on titaanista valmistettu ja kaikille talleille pakollinen ja sen hinta on arviolta noin 17 000 dollaria. Melko halpa hinta toki henkien pelastamisesta ja F1-maailmassa melko edullinen osa.

Renkaat ovat kenties halvin osa, sillä yhden setin hinta on hieman alle 3000 dollaria. Toki renkaita kuluu viikonlopun aikana useampi setti ja niiden käyttöä on rajoitettu kauden ja kisaviikonloppujen aikana.

F1-auton kokonaishinta jopa yli 20 miljoonaa euroa

F1-autojen kehittäminen ja suunnittelu sekä korjaus vievät F1-talleilta paljon rahaa ja budjettikaton aikana nämä toiminnot pitää optimoida.

F1-auton hinta on eri osineen arviolta noin 20,5 miljoonaa dollaria. Yhden auton kokonaishintaa on kuitenki hankala arvioida aukottomasti, sillä korjauskulut, auton kehittäminen ja kulukattoon kuuluvien toimien optimoiminen voi nostaa tai laskea auton hintaa.

Lue myös: F1:n lähtöruuturangaistukset puhututtavat – uusi ehdotus selkeyttäisi prosessia

Päätoimittaja