Kommentti: Meneekö Jesse Puljujärven hypetys jälleen yli?

Kommentti: Meneekö Jesse Puljujärven hypetys jälleen yli?

Jesse Puljujärvi on kerännyt jälleen paljon otsikoita iltapäivälehdissä tehojensa osalta. Jutun kirjoitushetkellä Puljun tehot ovat 10+14=24 ja nämä on saavutettu 15 ottelussa. Mitä tehopisteiden taakse kätkeytyy ja onko Pulju oikeasti ottanut askelia eteenpäin?

Pistetilastossa Puljujärvi on selvästi omaa luokkaansa kun tarkastellaan pisteitä liigakauden valmistavien otteluiden osalta. Toisena tulee Ilveksen Arttu Ruotsalainen 13 pisteellään, tosin nämä on saavutettu 9 ottelussa. Tilastoon vaikuttavat kuitenkin osaltaan molempien osalta 3vs3 Super Seriesin ottelut, joista pisteitä saa hieman helpommin kuin normaaleista otteluista.

Tätä kautta voidaan lähteä hieman perkaamaan Puljujärven tilastoja. Pulju on saavuttanut Super Seriesin seitsemästä ottelusta kahdeksan pistettä. Näin ollen normaalipelien osalta jäljelle jää 16 pistettä kahdeksaan peliin. Jos näistä otetaan pois pelit surkeita Kajaanin Hokkia ja Rovaniemen Kiekkoa vastaan (pelit kärpille 8-2 ja 10-1, Puljun tehot 2+3 ja 0+5), jäljelle jääkin enää kuusi pistettä kuuteen peliin. Lisäksi Puljujärven tehot neljässä viimeisessä ottelussa ovat olleet vaatimattomia – tilille on tullut vain yksi piste.

Tahti on kuitenkin Suomi-kiekossa hyvä eli piste per peli, toki muistaen, että valmistavissa otteluissa on kuitenkin enemmän tai vähemmän kokeilupainotteisia joukkueita vastassa. Pisteiden tulkintaa ei kannata siis ottaa suoraan ja konkreettisesti, kuten monet iltapäivämediat ovat tehneet, vaan pisteiden tulkitsemisessa tarvitaan myös taustoja. Jos puhutaan 24 pisteestä 15 otteluun, se kuulostaa todella kovalta, mutta jos otetaan pois nämä selvästi tilastoa vääristävät pelit, niin tahti on lähempänä piste/peli kuin 1,5/peli.

Sitten itse Puljujärven otteisiin. Olen henkilökohtaisesti nähnyt Puljujärven pelejä harjoituskaudella vain Tampereella 3vs3 Seriesin otteluissa. Puljujärveä vaivasivat edelleen samat ongelmat, minkä takia NHL-ura on jäänyt toistaiseksi hieman vajaaksi – Puljujärven peliä vaivasi jatkuva kaartelu kulmissa, suoraviivaisuuden puute ja laiskahko liike puolustussuuntaan omien avuksi. NHL-maalipaikoista, joista vedetään niissä peleissä yhdeksän kertaa kymmenestä, Pulju sortui edelleen turhaan kikkailuun tai lähti viemään kiekkoa kulmaan. Peliälyssä on vieläkin parantamisen varaa, ja tästä syystä Pulju ei ainakaan omasta mielestä ole vieläkään ottanut steppiä lähemmäs NHL-tasoa, kuin mitä hän oli viime kaudella. Sebastian Ahoon ja Patrik Laineeseen verrattuna pelistä puuttuu suoraviivaisuus ja järki, ja vaikka Puljujärven kädet ovat hyvät ja voimaa olisi, peliä leimaa edelleen turhat liikkeet ja jonkin sortin “laiskuus”.

Jesse Puljujärven kohdalla runkosarjan alku varmasti määrittää sen, miten media peliotteisiin suhtautuu. Jos Puljujärvi olisi tosiaan kahden parhaan ketjun hyökkääjä NHL:ssä, pistetahdin tulisi olla lähempänä 1,2 pistettä/peli kuin vähän alle pisteen keskiarvoa. Näiden odotusten tulisi täyttyä, jotta hype medioissa olisi todellisuudessa ansaittua.

Jos tahti ei kovene ja otteet parane, niin ei kannata ihmetellä, miksi kutsua Oilersiin tai muuhun NHL-seuraan ei ole tullut. Oilersin pelaajatarkkailijat tietävät tasan tarkkaan, miten Puljujärvi esiintyy jäällä ja miten hän on parantanut heikkouksiaan. Kutsu jää saamatta, mikäli tilanne on sama kuin aiemmin.

Päätoimittaja