Leijona-ennakko – Suomi lähtee altavastaajana Ruotsia vastaan

[FSM_featured_image size=large]

MM-kisat. Jääkiekon MM-kisoissa on luvassa puolivälierävaihe. Leijonat ovat tähän mennessä pelanneet kisoissa jopa odotuksia paremmin, mistä seurauksena oli oman lohkon kakkospaikka. Jopa lohkovoitto oli odotettavissa.

Puolivälierissä vastaan asettuukin vanha kunnon kiistakumppani Ruotsi. Panoksena on yksinkertaisesti tulos tai ulos – jos Suomi tämän pelin häviää, kisatkin loppuvat kuin seinään. ModerniMedia lähteekin purkamaan asetelmia tähän otteluun – millä aseilla Leijonat voisi lyödä Ruotsin?

MM-kisojen puolivälierät ilmaiseksi netistä!

Materiaaliero selvästi Ruotsin puolella

Materiaalivertailussa ei liene kahta sanaakaan sen osalta, kumpi joukkueista on edellä tähän ottelusarjaan lähdettäessä. Ruotsi johtaa NHL-miehissä 21-2, ja näistä pelimiehiä ovat lähes kaikki, kun taas Suomen “NHL-nimet” ovat pelanneet vain vajaat kaudet. Tehoissakin Ruotsi jyrää selvästi näiden kisojen osalta, sillä William Nylander johtaa pistepörssiä 17 pisteellään, lisäksi viisi miestä on top-30:ssa pistepörssissä. Suomelta top-30:een pääsee vain Kaapo Kakko tehoillaan 6+1=7.

Maalinsuulla Suomella on kuitenkin näiden kisojen valossa pieni etu, sillä Suomen kolmikko on torjunut yli 93 %:n keskiarvoilla, kun taas Ruotsin kaksikko Lundqvist – Markström on onnistunut vähän vajaa 88 %:n arvoilla. Toki tätä vääristää osittain katastrofipeli Venäjää vastaan, mutta tilastojen ja nimien perusteella Suomen vahvuus voisi löytyä maalinsuulta. Myös puolustuskalusto on Ruotsilla kovempi, toisaalta siinä voisi olla iskunpaikka, mikäli Leijonat alkavat voittamaan kaksinkamppailuja – nämä jannut tykkäävät olla vahvoja hyökkäyspäähän, joten puolustuksessa virheitä voi tulla.

Mainos, artikkeli jatkuu alla

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)

Toisaalta tilastot vahvasti Ruotsin puolella

Tilastoja katselemalla maalivahtitilastojen sekä päästettyjen maalien osalta, Ruotsi on Suomea kaikilla osa-alueilla edellä. Voitoissa molemmat pääsivät viiteen voitettuun kamppailuun alkulohkossa, joten sekin tilasto menee tasan – tosin Ruotsin lohkossa “kärkinelikkoa” voi pitää aavistuksen kovempana kuin Suomen vastaavassa, sillä esimerkiksi Saksa ja USA olivat hieman lepsumpia verrattuna Tshekkiin, Ruotsiin tai Sveitsiin.

Ylivoimalla Ruotsi on onnistunut 32 %, Leijonilla sama luku on noin 25 %. Toisaalta, nämä tilastot normaalissa liigaseurassa olisivat ihan siedettäviä lukuja, ja otannan ollessa pieni, erot ovat myös pienet. Pelillisesti katsoen Ruotsin ylivoima on kuitenkin ollut toimivampaa kuin Suomen, mutta kenties Saksa-pelistä saaduilla opeilla Leijonat voivat osua ylivoimalla tässä pelissä.

Alivoimalla Leijonien pitää olla hereillä, prosentti on tähän mennessä 83,33 ja Ruotsin kaltaista maata vastaan ei voi kovin montaa jäähyä ottaa. Ruotsin oma prosentti on 90, mutta otetaan jälleen huomioon pienehkö otanta. Maalipaikkojen tehokkuudessa saadaan kuitenkin isompi ero jo maiden välille, sillä Ruotsi on tehnyt paikoistaan maaleja 15,13 % teholla, Suomi 8,66 %:n onnistumisella. Ruotsia vastaan pitää uskaltaa ottaa tänään mustelmia ja mennä maalille, minkä lisäksi puolustajien pitää saada laadukkaampia vetoja kohti maalia, jotta joku voi joko ohjata tai maskin avulla auttaa kiekkoa menemään sisään. Tällä tehokkuudella tulee turpaan Ruotsia vastaan.

Pelitavassa Suomella pieni etu?

Suomen etu kisoihin on ehdottomasti se, että joukkueella on todella pitkä leiri takana, osalla jopa kuusi viikkoa. Tässä ajassa Jukka Jalonen on ehdottomasti ehtinyt naulata teesinsä ja leijonan osa joukkueesta on ehtinyt ne sisäistää. Tämä toimii hyvin selkänojana Leijona-laumalle Ruotsia vastaan, sillä Ruotsin miehistön koostuessa pääosin NHL-pelaajista yhteisiä kokemuksia ei niin paljoa ole. Toki parin viikon aikana miehistö ja pelitapa on onnistunut varmasti hitsautumaan enemmän yhteen, ja myös pari voitettua maailmanmestaruutta putkeen kertoo sen, että joukkueella on oma ruotsalainen, voittava identiteetti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pelitavallisesti Suomi lähtenee tähän peliin jäädyttämään Ruotsin peliä ja yrittää saada pelinopeat ja -taitavat ruotsalaiset menettämään pelihuumorinsa. Nopeaan taitolätkään Suomella ei tässä pelissä ole varaa lähteä.

Henkinen puoli

Suomelle ottelun asetelmat sopivat henkisesti hyvin, sillä Leijona-lauma on usein parhaillaan, kun se lähtee peliin altavastaajana. Lohkosijoituksista viis, Ruotsin materiaali on paperilla hirmuinen, kun taas Leijonilta ei näissä kisoissa odotettu ulkopuolelta muuta kuin puolivälieräpaikkaa. Nyt kun Leijona-lauma on kiinni siinä, niin kaikki tästä eteenpäin on vain voitettavana – Ruotsilla vastaavasti on hurjat paineet, sillä kotimaan media tulee lyttäämään heidät, jos tämä Dream Team ei tästä jatka.

Toinen henkiseen puoleen liittyvä asia on viimeisen/viimeisten otteluiden käsittely. Suomi joutui alkulohkon viimeiset pelit pelaamaan ennalta heikompia vastaan, ja pelin tempo sekä kenties pelaajien asenne laskivat loppua kohden. Tappio Saksaa vastaan saattoi toimia tarvittavana herätyksenä sen suhteen, että pudotuspeleissä pitää pelata tosissaan.

Ruotsilla oli myös loppua kohden kovempia vastustajia, joten pelin tempo pysyi hyvänä. Toisaalta viimeisessä ottelussaan Venäjää vastaan maa lähti peräti 6-1 tappioasemasta kolmanteen erään. Miten tämä shokkikäsittely on nollattu, ja onnistuvatko sinikeltaiset painamaan playoff-nappulan pohjaan tähän otteluun?

Molemmat maat kyllä syttyvät toistensa kohtaamisesta, etenkin pudotuspeleissä, joten tunnetta pitäisi riittää. Muistuuko kuitenkin asenne ja järki vielä alkuhuuman jälkeenkin?

Tuomio:

Leijonat tarvinnee onneakin tästä ottelusta, sillä Ruotsi on aavistuksen kovempi joukkue. Yhtenäisellä joukkuepelillä, tehokkaalla viimeistelyllä ja onnistuneella maalivahtityöllä Ruotsi on kuitenkin lyötävissä.

Päätoimittaja