Näkökulma: Venäjää ei saa päästää takaisin urheiluun

Näkökulma: Venäjää ei saa päästää takaisin urheiluun

Venäjän aloittaman hyökkäyssodan seurauksena suurin osa urheilulajeista on kieltänyt venäläisten pääsyn kilpailuihin. Hyökkäyssota on kestänyt jo yli puoli vuotta ja viime aikoina osa toimijoista on toivonut venäläisiä takaisin urheiluun.

Kaksi argumenttia on vilkkunut yli muiden. Yhtäältä on haluttu puolustaa sitä, että yksittäinen urheilija ei ole syyllinen Putinin aiheuttamaan sotaan. Toinen argumentti pitää urheilua ja politiikkaa toisilleen erillisinä saarekkeina, joten Venäjän sotatoimien ei pitäisi heidän mukaan vaikuttaa urheiluun.

Lue myös: Kuinka paljon F1-auto maksaa?

Ensimmäinen argumentti on siinä mielessä totta, että urheilija on poissulkemisen näkyvin uhri. Venäjä kuitenkin käyttää urheilijoita hyväksi pehmeän vallan käytössä ja urheilijan saavutukset ovat aina ylpeys “Venäjän kansalle”. Urheilija on sätkynukke, jonka avulla oikeutetaan miljoonien murhat Ukrainassa.

Tässä mielessä poissulkeminen ei ole oikeusmurha. Samassa yhteydessä kumoutuu myös toinen argumentti. Venäjä ei ole suinkaan ainoa maa, joka käyttää urheilua imagonsa kiillottamiseen. Samaa tekevät muutkin ihmisoikeuksia polkevat maat. Ja ei Euroopassakaan moni laji pyöri ilman valtion rahoitusta.

Venäjä voi tulla takaisin urheiluun, kun se lopettaa sodan. Urheiluihmisten pitää ymmärtää se, vaikka se tietäisi jossain lajeissa tulojen menetyksiä.

Ihmishenki on aina arvokkaampi, kuin verirahat.

Lue myös: YK:n kokouksessa vaadittiin Putinia vastuuseen ihmisoikeusrikkomuksista

Päätoimittaja