Otteluennakko – Hakametsän paikalliskamppailussa taistellaan kärkisijoista

Liiga. Jääkiekon kotimainen pääsarja on kärsinyt osittain koronasta, kun Kärpät on joutunut karanteeniin ja Sport on joutunut pelaamaan lähinnä vierasotteluita. Illan kierroksella luvassa on viisi kamppailua, ja näistä Hakametsän paikalliskamppailussa Tappara ja Ilves taistelevat kärkisijoista.

Mainos. Hintaoppaalla vertaat kätevästi eri tuotteiden hinnat ja löydät halvimman vaihtoehdon! Lataa ilmainen sovellus alla olevista linkeistä:

 Hintaopas Google Play

Hintaopas Appstore

Ilves lähtee kamppailuun sarjan kakkospaikalta 15 pisteen kera. Tappara on sarjassa tällä hetkellä kolmas 14 pisteellään. Tosin sijoituksia edesauttaa hieman se, että sarjan parhaimpiin pistekeskiarvon osalta kuuluva Kärpät on tällä hetkellä karanteenissa ja on pelannut pari ottelua vähemmän.

Ilveksen pistekeskiarvo on hitusen Tapparaa parempi ja se on pitänyt oman päänsä huomattavasti paremmin puhtaana, päästäen keskiarvollisesti vain kaksi maalia per peli. Tapparan tehtyjen ja päästettyjen maalien erotus on huomattavasti pienempi, tosin tässä vaiheessa kautta ero selittyy osin jo yhdellä poikkeuspelillä, kun Tappara otti 7-2 tappion Lukkoa vastaan Liiga-kauden avauksessa.

Mainos

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)

Viimeisen viiden ottelun tilastoja tarkastelemalla joukkueet ovat pelanneet melko tasapaksusti. Ainoa merkitsevä ero syntyy kenties alivoimatilastoissa, joissa Tappara on selvästi Ilvestä edellä. Koko kauden tilastoissa Tappara on myös selvästi edellä Ilvestä, ja se voikin olla yksi pelin ratkaisevista tekijöistä – mikäli Ilves sortuu jäähyilyyn, Tapparan tehokas ylivoima voi kurittaa sitä ja ottaa ottelussa momentumin joukkueelle. Toisaalta Ilves on ollut napsun tehokkaampi ylivoimalla, tehden kauden aikana maalin keskimäärin joka neljäs kerta, joten ei Tapparallakaan ole varaa turhaan jäähyilyyn.

Corsi-lukemia tarkastelemalla voidaan huomata, että Tapparalla on hienoinen etu Ilvestä vastaan ottelussa, sillä se on viidellä viittä vastaan saanut luotua enemmän tilanteita vastustajan päätyyn kuin omaan. Ilveksellä tilanne on päinvastainen, mutta toisaalta, Ilveksen puolustuspeli on ollut vakuuttavaa ja maalivahti Lukas Dostal on jälleen näyttänyt, miksi hänet on valittu aikanaan Liigan parhaaksi maalivahdiksi. Nuori maalivahti on edelleen paljonvartijana Tapparaa vastaan, joka tuottaa keskimäärin paljon laukauksia ottelua kohden.

Ilveksen puolustuspelille on jo annettu kunniaa oman pään osalta, mutta puolustuksen johtohahmot ovat myös hyvin hyökkäysorientoituneita. Juuso Välimäki on tehnyt seitsemässä pelaamassaan pelissä jo kahdeksan pistettä ja +/- lukema on peräti +11(!). Sillä kannetaan joukkueen kultakypärää. Hyökkäyspään pelaajista Arttu Ruotsalainen on ollut hyvin maaliahne viidellä maalillaan, minkä lisäksi Roby Järventie, Matias Maccelli ja Eemeli Suomi ovat lunastaneet roolinsa hyökkäyksen johtohahmoina. Tapparan pitää löytää keinot heidän pysäyttämisekseen tiiviin viisikkopelin avulla.

Lue myös: Tekeekö Winnipeg jälleen “Selänteet”?

Ilman NHL-apuja toistaiseksi operoiva Tappara on hankalan alkunsa jälkeen saanut pelin juonesta kiinni ja päässyt hyvään pistetahtiin. Tsekki-vahvistukset Jiri Smejkal ja Michael Spacek ovat lunastaneet paikkansa avainpelaajina, minkä lisäksi Anton Levtchi ja kapteeni Jukka Peltola ovat antaneet hyvää tukea taustalla. Tapparalla on ehkä parempi joukkue neljää ketjua tarkastellessa, mutta Ilveksen syömähampaat asettavat haasteita kaikille joukkueille tällä kaudella. Tapparan puolustuksessa Valtteri Kemiläinen on vastannut kauden aikana huutoon molemmissa päissä, mutta muuten taustalla tuntuu olevan ongelmia. Olisiko Ilveksellä tilaisuus iskeä tähän aukkoon?

Mainos

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)

Maalivahtispekulaatioissa Ilves vie tällä hetkellä voiton. Ykköskassariksi ulkomaan kiertueen jälkeen hankittu Dominik Hrachovina ei ole vielä vastannut odotuksiin ja torjuntaprosentti jää alle 90 %:n. Christian Heljanko on pelannut pari peliä niukasti yli 90 %:n varmuudella. Ilveksen maalissa Lukas Dostal on aloittanut kauden huikeasti pelaamalla yli 95 %:n torjuntaprosentilla, mikä kertoo siitä, että mies on yksinään ryöstänyt joitain otteluita tällä kaudella, vaikka pelien odotusarvo olisi antanut olettaa Ilveksen tappiota.

Hakametsän jäällä käydään siis todellinen huippukamppailu, jossa kumpikaan ei saa kotietua. Jos voittajaa pitäisi veikata, niin Tappara saattaisi olla minun kirjoissani aavistuksen edellä. Toisaalta tuomarilinja ja momentumit voivat vaikuttaa ratkaisevasti lopputulokseen ja jos Lukas Dostal seisoo jälleen päällään, Ilves on vahvoilla.

Tappara-Ilves ilmaiseksi!

Lähteet: Liiga.fi

Mainos

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 5)

Päätoimittaja