Tiesitkö tämän? F1:ssä on ollut paljon talleja “vääriltä” aloilta

Tiesitkö tämän? F1:ssä on ollut paljon talleja “vääriltä” aloilta

F1-viikonloppu polkaistaan toisiksi viimeistä kertaa liikkeelle tänä viikonloppuna Brasiliassa. Mercedes on jo varmistanut kuljettajien ja valmistajien mestaruudet, joten panoksena on ainoastaan taisto kolmospaikasta Ferrari-kuljettajien ja Red Bullin Max Verstappenin välillä.

Uutiskansalainen päätti viikonlopun kunniaksi ottaa hieman selvää, millaisia outolintuja ja erikoisia talleja F1:ssä on aikojen saatossa ajanut. Yksi näistä on toki Red Bull, joka on saattanut monet tehdastallit naurunalaiseksi.

Red Bull

Pierre Gasly Red Bull
Red Bull on ollut vahva F1-radoilla jo pitkään. Kuva: Pixabay

Aloitetaan lista kevyesti nykysarjassakin ajavalla Red Bullilla. Virvoitusjuomajätti on levittäytynyt nopealla tahdilla ympäri koko urheilumaailmaa, ja se järjestääkin useita xtreme-tapahtumia, mutta sen lisäksi se omistaa myös joukkueita eri jalkapallosarjoista ja jääkiekkoliigoista.

Red Bullilla ei ole omaa automerkkiä, joten sen ja Scuderia Toro Rosson olemassaolo F1-sarjassa on melko omituista omalla tavallaan. Ensi kaudella sisartallin nimi vieläpä muuttuu viittaamaan Red Bull -konsernin omistamaan muotimerkkiin. Toisaalta talli on jopa onnistunut voittamaan F1-mestaruuden Sebastian Vettelin kanssa useampaan otteeseen, joten brändille F1-sarjassa oleminen on varmasti tuonut huikeista menoista huolimatta erittäin paljon hyötyä.

F1:n lähtöruuturangaistukset puhututtavat – uusi ehdotus selkeyttäisi prosessia

Benetton

Aasinsillan kautta toiseen muotijättiläiseen, Benettoniin. Talli ajoi F1-sarjassa kaudesta 1986 aina vuoteen 2001 asti, voittaen matkalla Michael Schumacherin johdolla pari maailmanmestaruuttakin.

Benetton tosiaan on muodin jättiläinen, joten sen läsnäolo sarjassa oli ehkä pienimuotoinen yllätys monelle sen ajan tallille ja osittain yleisöllekin. Benetton aloitti F1-taipaleensa sponsoroimalla muun muassa Tyrrelliä ja Alfa Romeota, mutta palo moottoriurheilua kohtaan yrityksen johtokunnassa kasvoi lopulta niin suureksi, että se päätti ostaa Tolemanin F1-tallin. Alkuun tiimi ajoi BMW:n moottoreilla, mutta lopulta se vaihtoi Fordille. Talli otti F1-sarjassa peräti 27 voittoa, joista Schumi otti peräti 19. Aika kova temppu muotivaateautolta!

BAR

British American Racing -talli eli BAR tuli sarjaan vuonna 1997, mutta tämän nimen se sai vasta vuonna 1999. Tallin tausta on melko röökinkatkuinen, sillä sen omisti British American Tobacco (BAT), ja tallin toiminanssa tämä heijastui muun muassa siinä, että Lucky Strike oli sen yksi pääsponsoreista ja vaikutti merkittävästi auton väritykseen.

Lue myös: Kuinka paljon F1-auto maksaa?

Parhaimmillaan talli onnistui ajamaan MM-sarjassa toiseksi, ja se onkin F1-historian menestynein talli, joka ei ole koskaan voittanut F1-kilpailua. Tallin taru päättyi vuonna 2005 Hondan ostettua tallin. Toisaalta myyntipäätökseen saattoi vaikuttaa myös vähitellen koventunut asenne tupakointia kohtaan.

Prost, Jordan, Williams, Sauber ja muut

Kimi Räikkönen alfa romeo
Kimi Räikkösen Alfa Romeo oli vielä viime kauteen asti Sauber. Kuva: Pixabay

F1-historiassa on paljon myös yksityisiä talleja, jotka ovat yrittäneet pistää kampoihin suurille valmistajille, harvoin tosin kovalla menestyksellä. Yksi menestyneistä talleista aikanaan oli Williams, joka on onnistunut myös voittamaan mestaruuksia F1:ssä. Nykyään se onkin ainoa yksityistalli F1-maailmassa, mihin vaikuttaa osaltaan valtavaksi venyneet kustannukset. Näitä outolintuja ilmestyy silloin tällöin, mutta Williams on pisimpään ajanut yksityistalli.

Lähteet: Wikipedia, F1 archives, Autosport

Päätoimittaja