Apteekkariliitto varoittaa: inflaatio otettava huomioon lääkesäästöissä

Apteekkariliitto varoittaa: inflaatio otettava huomioon lääkesäästöissä
Yliopiston apteekki. Kuva: Santeri Kärki

Apteekkihenkilöstöön ja apteekkien tuottamiin palveluihin kohdistuvat lääkesäästöt voivat tulla kalliiksi, pahentamalla entisestään sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö- ja palveluvajetta sekä vähentäessään apteekkien mahdollisuuksia keventää muun terveydenhuollon kuormitusta, Apteekkariliitto varoittaa tiedotteessaan.

Hallituksen suunnitelmissa on leikata reseptilääkkeiden lääketaksaa 40 miljoonalla eurolla seuraavan vuoden alussa. Leikkauksilla helpotettaisiin pienituloisten tilannetta ja puututtaisiin apteekkarien jopa kohtuuttomilta tuntuviin voittoihin.

Apteekkariliiton mukaan leikkaus heikentäisi apteekkien kykyä edistää hyvää lääkehoitoa ja vähentää lääkehaittoja.

– Kuten muidenkin yritysten, apteekkien kulut kasvavat nyt nopeasti korkean inflaation takia. Apteekkialalla poikkeuksellista kuitenkin on, että samaan aikaan reseptilääkkeiden kuluttajahinnat laskevat, kertoo Apteekkariliiton puheenjohtaja, apteekkari Risto Kanerva.

Toisin kuin muilla toimialoilla, apteekit eivät voi omin päätöksin siirtää kulujen kasvua lääkkeiden hintoihin, sillä niistä päättävät korvattavien lääkkeiden osalta valtio ja ei-korvattavien lääkkeiden osalta lääkeyritykset.

– Jos apteekkien terveydenhuoltoa tukevan työn mahdollistavaa tuloa leikataan samaan aikaan, kun kustannukset nousevat tuntuvasti, yhtälö on kestämätön. Ylimitoitetut säästöt johtavat ylimitoitettuihin sopeutustoimiin apteekeissa, Kanerva varoittaa.

Päätoimittaja