Apteekkariliitto varoittaa: pienemmät apteekit vaarassa lääkesäästöjen takia

Apteekkariliitto varoittaa: pienemmät apteekit vaarassa lääkesäästöjen takia
Yliopiston apteekki. Kuva: Santeri Kärki

Suomen Apteekkariliiton mukaan osa pienemmistä apteekeista on vaarassa sulkeutua hallituksen esittämän lääkeuudistuksen seurauksena.

Eduskunta on aloittanut hallituksen esittämien lääkesäästöjen käsittelyn. Säästöillä rahoitetaan tiukentuvaa hoitajamitoitusta. Apteekeilta aiotaan leikata ensi vuonna noin 20 miljoonaa euroa, kerrotaan Apteekkariliiton tiedotteessa.

Lue myös: Apteekkariliitto varoittaa: inflaatio otettava huomioon lääkesäästöissä

Keskimääräinen kateleikkaus lääkemyynnistä on noin 27 000 euroa, mutta leikkaus vaihtelee apteekeittain 5 000 eurosta lähes 100 000 euroon.

– Hallituksen esityksen suurin ongelma on, että säästöt kohdistuvat nyt ankarimmin pieniin apteekkeihin, joiden taloudessa joustovara on muutenkin hyvin pieni, toimitusjohtaja Merja Hirvonen Apteekkariliitosta toteaa.

Osa apteekkareista joutuu Hirvosen mukaan pohtimaan lopettamista muutoksen seurauksena.

Hallituksen esitys korjaa kuitenkin niin sanottua kalliiden lääkkeiden ongelmaa, eli sitä että varsinkin suuret apteekit joutuvat myymään kalliita lääkkeitä nyt negatiivisella myyntikatteella.

– On hienoa, että kalliiden lääkkeiden ongelmaa nyt ratkottiin. Lähiapteekkiverkoston turvaamiseksi olisi kuitenkin ollut viisaampaa tehdä rakenteellista uudistamista. Se jää nyt seuraavalle hallitukselle, Hirvonen sanoo ja muistuttaa, että Apteekkariliitto esitti apteekkitalouden uudistusta jo yli kaksi vuotta sitten.

Apteekkien talous on paljon kiinni hallituksesta, sillä Suomessa valtio sääntelee tiukasti lääkkeiden hintaa.

Päätoimittaja