Asunnottomuus voi lisääntyä elinkustannusten nousun myötä

Asunnottomuus voi lisääntyä elinkustannusten nousun myötä

Suomen hyvää asunnottomuuskehitystä uhkaa nyt voimakas kustannusten nousu. Oman lisänsä tuo hyvinvointialueuudistus, jossa vastuu asunnottomuuden hoidosta uhkaa pudota kuntien ja tulevien hyvinvointialueiden väliin.

Y-Säätiön toimitusjohtaja Teija Ojankoski kommentoi asunnottomuuden uhkaa Y-Säätiön tiedotteessa. Y-Säätiö tukee ihmisiä, joiden on hankala saada asuntoa.

”Ilmassa on nyt paljon riskejä. Elinkustannusten nousu kuormittaa voimakkaasti ihmisten arkea. Tulot ja menot eivät ole tasapainossa ja ihmiset velkaantuvat. Monen asuminen voi olla nyt ensimmäistä kertaa vaakalaudalla”

Lue myös: Brittien uusi hallitus heti kriisissä – veronalennukset uhkaavat vauhdittaa inflaatiota rajusti

Lisäksi tulevat hyvinvointialueet asettavat asunnottomuustyön aivan uuteen tilanteeseen. Haasteena on, että uudessa mallissa vastuu asunnottomuuden hoidosta jakautuu kuntien asumistoimen ja hyvinvointialueille siirtyvien sosiaali- ja terveyspalveluiden välille. Yhteistyö ei välttämättä lähde sormia napsauttamalla samantien oikeille raiteille.

”Meillä on todellinen huoli siitä, että asunnottomuudesta kärsivät ihmiset ovat unohtuneet tässä uudistuksessa. Osalle ihmisistä sote-palvelujen käyttäminen tai niiden saaminen on jo nyt vaikeaa. Uudistuvat rakenteet ja käytännöt tuskin tätä helpottavat”, Ojankoski sanoo.

Lähde: y-säätiön tiedote

Päätoimittaja