Asuntojen hintojen ennustetaan laskevan vuonna 2023

Asuntojen hintojen ennustetaan laskevan vuonna 2023

Asuntojen hinnat ovat nousseet lähes koko maassa jo pidemmän aikaa. Kohonnut inflaatio ja energianhinnan nousu ovat laskemassa asuntojen hintoja koko maassa vuonna 2023, selviää Hypon asuntomarkkinakatsauksesta.

Asuntojen hinnat laskevat ensi vuonna enemmän niin pääkaupunkiseudulla kuin koko maassa vuoden 1995 jälkeen. Hypon uuden ennusteen mukaan vuonna 2023 hinnat Helsingin seudulla laskevat kolme prosenttia (edellinen ennuste +0,5%) ja koko maan tasolla kaksi prosenttia (edellinen -0,5%).

Lue myös: Suomi on ainoana Euroopan maana saanut asunnottomuuden laskuun

Asuntomarkkinoiden synkkä syksy on täydellinen käänne, sillä kasvukeskuksissa hinnat nousivat ilman merkittäviä sukelluksia koko 2010-luvun. Kansalaiset ovat nyt hyvin varovaisia ja asuntokauppa käy hitaammin kuin vuonna 2019, ennen koronakriisiä.

Hypon ekonomisti Juho Keskisen mukaan käänne on poikkeuksellinen lähihistoriassa.

”Inflaatio on hurjinta sitten 1980-luvun ja korot korkeimmillaan yli kymmeneen vuoteen. Uusia asuntoja valmistuu vielä jonkin aikaa, mutta aloitukset vähenevät vääjäämättä. Asuntojen kysyntä on kahtalaista. Oman kodin ostajat etsivät ekologisuutta ja energiatehokkuutta, mutta sijoittajat siirtyvät syrjään odottamaan parempia aikoja. Ennätyskorkean työllisyyden tuoma talouden tuki ei liene koskaan ollut yhtä kriittistä asuntomarkkinoille.”

Hintojen lasku ei kuitenkaan jää Hypon arvion mukaan pysyväksi, vaan kyseessä on väliaikainen notkahdus.

”Nyt näyttää siltä, että hintojen lasku on terävä, mutta jää silti lyhytaikaiseksi, eikä johda markkinoiden romahdukseen. Korkojen nousulle ennustetaan jo kattoa ja uusien asuntojen rakentaminen hiipuu”, Keskinen ennustaa.

Lähde: Hypon tiedote

Päätoimittaja