Eduskunnassa tiukka keskustelu välikysymyksestä – Vihreiden Ohisalo kritisoi Kokoomuksen luontopolitiikkaa

Eduskunnassa tiukka keskustelu välikysymyksestä – Vihreiden Ohisalo kritisoi Kokoomuksen luontopolitiikkaa
Maria Ohisalo. Kuva: Vihreät

Eduskunnassa käytiin 9.11.2022 keskustelua opposition esittämästä välikysymyksestä. Hallitus antoi oman vastineensa välikysymykseen.

Välikysymyksessä oli kyse niin sanotusta EU:n ennallistamisasetuksesta. EU:n ennallistamisasetuksen tarvitaan Ohisalon mukaan kansallista liikkumavaraa ja kustannuksia pitää saada painettua merkittävästi alaspäin. Ohisalon mukaan opposition esittämien keinojen avulla neuvottelu olisi ollut mahdotonta EU-komission kanssa.

“Ihmettelen opposition välikysymystä, sillä hallituksen kanta sisältää jo välikysymyksessä esitettyjä huolia. Kyllä tämä vähän näyttää siltä, että oppositio haluaa että luonnontilan parantamista ei alkuunkaan tehtäisi. Tai ainakaan mitään ei saisi tehdä yhteistyössä EU-maiden kesken”, Ohisalo toteaa tiedotteessaan.

Ohisalo korostaa Vihreiden tehneen paljon ympäristöä ja luontoa edesauttavia toimia hallituksessa.

“Monimuotoiset metsät kestävät paremmin ilmastokriisin vaikutuksia. Hyvinvoivat kalakannat ovat matkailuvaltti”, Ohisalo korostaa.

Lue myös: Kokoomuksen Vestman esittää sähkölle 14-19 sentin hintakattoa

Kokoomukselle kritiikkiä

Ohisalo ei pidä siitä, miten Kokoomus on valjastanut luonnon hallituksen horjuttamisen välineeksi. Kokoomus ei edellisessä hallituksessa juuri tehnyt luonnon eteen päätöksiä.

“Millaista uskottavuutta kokoomuksella on luonnonsuojelun suhteen sen jälkeen, kun puolue on valjastanut ympäristön hallituksen epäluottamuslauseen välineeksi? Millaista uskottavuutta kokoomuksella on Euroopan unionin suhteen, kun se on ensin lietsonut pelkoja Suomen EU-vaikuttamisesta?”, Ohisalo kysyy.

Kritiikkiä Kokoomus saa myös kaksilla rattailla ajamisesta. Luontokato joko pysäytetään tai sitten ei. Puolue on esittänyt lähinnä huolta luontokadon torjunnan kustannuksista.

“Aivan erityisesti minä olen pettynyt kokoomukseen ja siihen, millaisia arvoja puolue nykyään edustaa. Kokoomus antaa ymmärtää, että luonnontilan parantamisesta koituvat kustannukset vievät Suomen perikatoon. Samaan aikaan puolue olisi halukas tekemään kahden miljardin euron veronkevennykset. Mitä tämä kertoo kokoomuksen arvoista? Hyväosaisten taskuun on jaettavissa vaikka kaksi miljardia, mutta luontokatoa ei haluta pysäyttää! Kokoomusta ei huoleta vaelluskalojen ahdinko eikä hömötiaisten häviäminen”, Ohisalo kummastelee.

Päätoimittaja