Eu aikoo lisätä akkujen kierrätystä

Eu aikoo lisätä akkujen kierrätystä
Eu. Kuva: ALEXANDRE LALLEMAND

Euroopan unionin jäsenmaat, Euroopan parlamentti ja EU:n komissio pääsivät sopuun EU:n uudesta akkuasetuksesta. Asetus tuo paljon muutoksia paristoja ja akkuja koskevaan sääntelyyn ja pyrkii lisäämään akkujen kierrätystä vaiheittain.

Euroopan parlamentin neuvottelijat, jäsenmaiden puolesta neuvotteleva EU:n puheenjohtajamaa Tshekki ja Euroopan unionin komission edustajat saavuttivat 9.12.2022 sovun uudesta akkuasetuksesta, joka korvaa voimassa olevan paristo- ja akkudirektiivin.

Akkusääntelyn uudistamisella EU edistää kiertotalouden mukaista akkumateriaalitaloutta ja pyrkii vastaamaan lainsäädännölliseen tarpeeseen, jonka liikenteen ja muun yhteiskunnan sähköistyminen aiheuttaa lähivuosina. Esimerkiksi Maailman talousfoorumin mukaan akkutuotanto on lähivuosina 19-kertaistettava. Ilmastonmuutoksen torjuminen vaatii bensiinistä, dieselistä ja muista fossiilisista polttoaineista luopumista. Kasvihuonekaasupäästöttömään sähköön pohjautuvat voimanlähteet ovat tässä merkittävässä asemassa.

Lue myös: EU-Komissio varoittelee taantumasta, kehottaa jäsenmaita vihreään siirtymään

Käytettyjen akkujen kierrätystä lisätään

Uuden asetuksen myötä tavoitteita akkujen kierrättämisestä kasvatetaan. Uusi akkuasetus nostaa käytettyjen akkujen keräystavoitetta portaittain nykyisestä 45 prosentista 73 prosenttiiin vuosikymmenen loppuun mennessä. Isommista, esimerkiksi autojen käyttövoima-akuista, puolestaan pyritään kierrättämään jokainen akku. Akkuihin liitetyn tuotetiedon määrä tulee myös kasvamaan merkittävästi muun muassa sähköauton akkuihin liitettävän digitaalisen tuote- ja käyttöhistoriaselosteen eli akkupassin myötä. Akkupassi seuraa akkua koko elinkaaren ajan ja helpottaa sen korjaamista ja kierrätystä.

Lisäksi ehdotuksessa on arvokkaille materiaaleille materiaalikohtaisia talteenottotavoitteita sekä käyttöosuusvelvoitteita akkujätteestä otettujen kierrätysraaka-aineiden uudelleenkäytölle uusien akkujen tuotannossa. Myös raaka-aineiden vastuullinen hankinta korostuu.

Sopu valmiiksi neuvotellusta akkuasetuksesta on vielä hyväksyttävä europarlamentissa ja jäsenmaiden ministerineuvostossa.

Lähde: ympäristöministeriön tiedote

Päätoimittaja