Eu pyrkii mahdollisimman pian irti Venäjän fossiilisista polttoaineista

Eu pyrkii mahdollisimman pian irti Venäjän fossiilisista polttoaineista
Eu. Kuva: ALEXANDRE LALLEMAND

EU pyrkii katkaisemaan mahdollisimman pian riippuvuuden Venäjän fossiilisista polttoaineista ja nopeuttamaan siirtymää puhtaaseen energiaan. Tätä varten Euroopan komissio on valmistellut REPowerEU-suunnitelman. Suunnitelman osana komissio ehdottaa muutoksia asetukseen elpymis- ja palautumistukivälineestä (RRF).

Lue myös: Kela: Energiakriisi ajoi yli 60 000 kotitaloutta köyhyyteen

Ehdotuksen mukaan jäsenvaltioiden pitäisi päivittää elpymis- ja palautumissuunnitelmiaan (RRP) REPowerEU-osiolla. Tähän osioon sisältyisi uudistuksia ja investointeja, joilla monipuolistetaan energialähteitä tai vähennetään riippuvuutta fossiilisista polttoaineista.

Neuvosto pyrkii saavuttamaan poliittisen yhteisymmärryksen asetusehdotuksesta. Puheenjohtaja ehdottaa, että jäsenmaat saisivat REPowerEU-osion toimiin rahoitusta yhteensä 20 miljardia euroa.

EU:n talous- ja rahoitusasioiden neuvosto kokoontuu Luxemburgissa tiistaina 4. lokakuuta ja euroryhmä maanantaina 3. lokakuuta. Suomea edustavat valtiovarainministeri Annika Saarikko ja pysyvä edustaja, suurlähettiläs Markku Keinänen.

Lisäksi neuvosto keskustelee korkeasta energianhinnasta ja niiden vaikutuksesta rahoitusmarkkinoihin.

Lähde: Valtiovarainministeriön tiedote

Päätoimittaja