Hallitus rajoittaa venäläisturistien liikkumista Suomeen

Hallitus rajoittaa venäläisturistien liikkumista Suomeen

Valtioneuvosto on päättänyt periaatepäätöksellä rajoittaa venäläisturistien saapumista Suomeen. Maahantulorajoitukset astuvat voimaan 30.9.2022 kello 00:00.

Rajoitukset perustuvat Schengenin rajasäännöstön 6 artiklan 1 kohdan e alakohtaan, jonka mukaan kolmannen maan kansalaisen maahantulo edellyttää, että hänen ei katsota voivan vaarantaa minkään jäsenvaltion yleistä järjestystä, sisäistä turvallisuutta, kansanterveyttä tai minkään jäsenvaltion kansainvälisiä suhteita.

Lue myös: YK:n kokouksessa vaadittiin Putinia vastuuseen ihmisoikeusrikkomuksista

Rajoitusten avulla estetään Venäjän hybridivaikuttaminen

Valtioneuvoston – joka koostuu ministereistä – mukaan Suomessa etenkin Venäjän käynnistämä hyökkäyssota Ukrainaa vastaan ja Venäjän julistama liikekannallepano ovat johtaneet Euroopan turvallisuustilanteen muuttumiseen. Valtioneuvoston mukaan venäläisten matkailu heikentää olennaisesti Suomen kansainvälisiä suhteita ja kansallista turvallisuutta.

Periaatepäätöksellä pyritään lopettamaan turismi ja siihen liittyvä kauttakulku kokonaan. Viisumihakemusten vastaanottoa rajoitetaan voimakkaasti. Periaatepäätöksen perusteella ei estetä matkustusta, joka on humanitaarisista syistä, kansallisen edun tai kansainvälisten velvoitteiden vuoksi tarpeen. Pakolaisten vastaanottaminen jatkuu siis edelleen.

Lähde: Valtioneuvoston tiedote

Päätoimittaja