Ilmastopolitiikan pyöreä pöytä etsii ratkaisuja energiakriisiin ja vihreään siirtymään.

Ilmastopolitiikan pyöreä pöytä etsii ratkaisuja energiakriisiin ja vihreään siirtymään.
Eduskuntatalo. Kuva: Santeri Kärki

Ilmastopolitiikan pyöreä pöytä kokoontuu 17. kerran torstaina 15. syyskuuta. Kokouksen aiheena ovat ratkaisut energiakriisiin ja vihreään siirtymään. Puheenjohtajana toimii pääministeri Sanna Marin.

Venäjän aloittama sota Ukrainassa on kiihdyttänyt koko Euroopan tarvetta jouduttaa vihreää siirtymää ja irtaantua nopeammin fossiilisesta energiasta. Energian, erityisesti maakaasun ja muun fossiilisen energian hinta on noussut viimeisen vuoden aikana koko Euroopassa, myös Suomessa. Tämä heijastuu laajemmin muun muassa sähkön hintaan. Sähkön hinnan odotetaan nousevan edelleen ensi talven aikana, millä voi olla merkittäviä vaikutuksia niin kotitalouksiin kuin yrityksiin.

Ilmastopolitiikan pyöreä pöytä keskustelee kokouksessaan keskeisistä toimista energiamarkkinoiden vakauttamiseksi ja vihreän siirtymän edistämiseksi sekä lyhyemmällä että pidemmällä aikavälillä. Lisäksi pyöreä pöytä keskustelee siitä, millä tavoin oikeudenmukaisuuden eri näkökohdat on huomioitava energiakriisissä ja luovuttaessa fossiilisesta energiasta.

Hallitus linjasi syksyn budjettiriihessä toimista, joilla sähkön hinnan voimakasta nousua pyritään kompensoimaan ihmisille. Lisäksi hallitus on esittänyt 10 miljardin euron hätärahoitusta energiayhtiöille, jotka ovat vaikeuksissa voimakkaasti kasvaneiden vakuusvaatimusten takia. Myös EU-tasolla pohditaan erilaisia toimia energiakriisin ratkaisemiseksi. Suomessa valtio on käynnistämässä kampanjan, joka kannustaa kansalaisia, yrityksiä, järjestöjä ja muita yhteisöjä vähentämään energiankulutustaan. Valtion kiinteistöistä vastaava Senaatti-konserni toteuttaa ensi talvena laajan energiansäästöohjelman, joka sisältää erilaisia toimia sähkön ja lämmön säästämiseksi. 

Ilmastopolitiikan pyöreä pöytä kerää yhteen laajan joukon toimijoita yhteiskunnan eri sektoreilta. Pyöreän pöydän tarkoituksena on luoda yhteistä ymmärrystä siitä, miten Suomi voi siirtyä hiilineutraaliin yhteiskuntaan oikeudenmukaisesti vuoteen 2035 mennessä. Pyöreä pöytä tukee työllään ilmastopolitiikan kansallista valmistelua ja toimeenpanoa.

Lue myös: Luonnos kansallisen ilmastonmuutoksen sopeutumissuunnitelmasta etenee lausuntokierrokselle

Mikä on ilmastopolitiikan pyöreä pöytä?

Ilmastopolitiikan pyöreän pöydän tarkoituksena on luoda yhteistä ymmärrystä ja näkymää siitä, miten Suomessa voidaan siirtyä hiilineutraaliin yhteiskuntaan oikeudenmukaisesti ja nykyistä nopeammalla aikataululla.

Pyöreä pöytä pyrkii toteuttamaan hallituksen asettamia tavoitteita hiilineutraaliudesta ja luonnon monimuotoisuudesta. Pyöreässä pöydässä on mukana laaja kirjo eri alojen asiantuntijoita, vastuuministereitä sekä edustaja Suomen nuorisoalojen kattojärjestö Allianssista.

Lähde: Valtioneuvoston tiedote

Päätoimittaja