Kela kehottaa maksamaan terveydenhoitomaksun – noin puolella vielä maksamatta

Kela kehottaa maksamaan terveydenhoitomaksun – noin puolella vielä maksamatta

Korkeakouluopiskelijoiden täytyy maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle itsenäisesti OmaKelassa. Syyslukukauden maksu on suoritettava 30.9.2022 mennessä.

Syyslukukauden 2022 terveydenhoitomaksun on maksanut tähän mennessä noin 132 000 opiskelijaa. Maksu on maksamatta vielä noin 140 000 opiskelijalta.

Kela lähetti viikolla 36 kirjeen opiskelijoille, jotka ovat ilmoittautuneet läsnä olevaksi syyslukukaudelle 2022, mutta eivät ole vielä maksaneet terveydenhoitomaksua. Kirjeessä kerrotaan velvollisuudesta maksaa terveydenhoitomaksu ja annetaan ohjeet sen maksamiseen. Kirjeen voi lukea myös OmaKelassa.

Opiskelija ei saa kirjettä, jos hän on jo maksanut terveydenhoitomaksun tai jos hän ei ole ilmoittautunut läsnä olevaksi.

Vuonna 2022 terveydenhoitomaksu on 35,80 euroa lukukaudessa

Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu on 35,80 euroa lukukaudessa vuonna 2022. Opiskelijalle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti. Jos opiskelija ei maksa terveydenhoitomaksua viimeistään 30.9.2022, Kela muistuttaa maksusta ja perii 5 euron kiinteän viivästymismaksun.

Terveydenhoitomaksu käytetään korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollon rahoittamiseen. Valtio rahoittaa korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollosta 77 %, ja terveydenhoitomaksuilla rahoitetaan loput 23 %. Läsnä olevaksi ilmoittautuneet korkeakouluopiskelijat saavat käyttää Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluita.Kevätlukukauden 2023 terveydenhoitomaksun voi maksaa aikaisintaan marraskuun lopussa, kun maksun suuruus on vahvistettu.

Maksu on myös perustoimeentulotuessa huomioitava meno, joten perustoimeentulotukea saavat voivat hakea maksua suoraan Kelasta.

Lähde: Kela

Päätoimittaja