Kokoomus haluaa alentaa sähkön hintaa ja uudistaa energiamarkkinoita

Kokoomus haluaa alentaa sähkön hintaa ja uudistaa energiamarkkinoita
Petteri Orpo. Kuva: Mikko Mäntyniemi

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on julkaissut tiedotteen, jossa se kertoo keinoja alentaa energian hintaa ja uudistaa markkinoita. Eduskuntaryhmä esitteli ohjelman sähkömarkkinoiden uudistamiseksi tiistaina.

Ohjelmassa esitetään sekä lyhyen että pitkän tähtäimen ratkaisuja energianhintoihin ja markkinoihin. Tarkoituksena on alentaa kuluttajien ja yritysten maksamaa sähkönhintaa.

”Haluamme, että suomalaisille kodeille ja yrityksille riittää jatkossa kohtuuhintaista sähköä, myös paukkupakkasilla. Kohtuuhintainen ja toimitusvarma sähkö on toimivan yhteiskunnan perusedellytys. Sähkö ei ole eikä siitä saa tulla ylellisyystuote”, ohjelman valmistelussa mukana ollu kansanedustaja Heikki Vestman toteaa.

Sähkön tulee olla ilmastoystävällistä, edullista ja toimitusvarmaa.

Nopeina kriisitoimina eduskuntaryhmä asettaisi sähkölle eurooppalaisen kattohinnan sekä irrottaisi sähkön ja kaasun hinnan toisistaan.

Lue myös: Kela: Energiakriisi ajoi yli 60 000 kotitaloutta köyhyyteen

Kokoomus esittää myös ydinvoiman lisärakentamista, energiainvestointien lupaprosessien nopeuttamista, energian varastoinnin kehittämistä ja Pohjoismaiden välisten sähkönsiirtoyhteyksien vahvistamista.

Puolue myi sähköverkot ulkomaille

Kokoomuksen avaus on tervetullut energiakriisin aikaan, vaikka osa hinnoista onkin puolueen omaa aikaansaannosta. Puolue oli mukana myymässä Carunaa ulkomaalaisille sijoittajille.

Kauppoja on avannut enemmän entinen kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas.) Facebook-päivityksessään.

https://www.facebook.com/100044554861013/posts/pfbid02pgYnbtFVfCTPbBtxmYBrvBc2XogwANs5HMNXZXrB2BCvr42xBCmvxiwLtScrdbR6l/

Kokoomuksen ajamat toimet lisäisivät myös väliaikaisesti valtion menoja, vaikka puoluenon ajamassa menoleikkauksia.

Lue myös: Petteri Orpo peräänkuuluttaa talouskasvua ja menoleikkauksia

Päätoimittaja