Kokoomus vastustaa Kela-korvausten leikkausta – on itse valmis leikkaamaan julkisen puolen palveluita

Kokoomus kritisoi hallituksen esityksiä yksityisen hoidon Kela-korvausten leikkaamisesta. Samalla puolue ajaa kuitenkin itse julkisen puolen leikkauksia.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sari Sarkomaa ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho pitävät leikkauksia vastuuttomana.

”Eduskunnan on budjettikäsittelyssä pysäytettävä hallituksen räikeän ideologinen esitys romuttaa Kela-korvaus. Palveluiden heikentäminen tilanteessa, jossa terveydenhuolto on jo kriisiytymässä ja edessä on valtava hallintouudistus , on jääkylmää politiikkaa. Kela-korvaus on monin tavoin parantanut palveluiden saatavuutta ja helpottanut julkisen sektorin painetta. Hallitus ei näytä piittaavan yritysvastaisen toimintansa vahingollisista vaikutuksista ihmisten palveluihin ja terveydenhuollon toimintaan. Koronan tuoman hoitovelan purkuun ja julkisen terveydenhuollon kuormituksen keventämiseksi olisi Kela-korvauksia päin vastoin nostettava ja otettava laajasti palvelusetelit käyttöön niin, että ihmiset saavat tarvitsemansa hoidon yhdenvertaisesti ja ajoissa”, Sarkomaa sanoo.

Lue myös: Kokoomus jättää välikysymyksen hallituksen toiminnasta EU:n ennallistamisasetuksessa – Vihreiltä kovaa kritiikkiä

Myös Kela on esittänyt huolen korvausten leikkaamisesta ja varoittaa julkisen puolen kuormituksen kasvamisesta.

Pienituloiset eivät käytä yksityisiä palveluita, Kokoomus leikkaamassa julkista sektoria

Kokoomus on omassa varjobudjetissaan esittänyt useita leikkauksia pienituloisilta, minkä lisäksi se olisi leikkaamassa julkista sektoria. Samalla puolue on valmis tarjoamaan hyvätuloisille veroalennusta.

Lue myös: Brittien uusi hallitus heti kriisissä – veronalennukset uhkaavat vauhdittaa inflaatiota rajusti

Esimerkiksi Li Andersson kritisoi Kokoomuksen toimia vastuuttomaksi Kansan Uutisten artikkelissa.

Juha Sipilän oikeistohallitus leikkasi aikanaan Kela-korvauksia, mutta niiden leikkaus ei vaikuttanut yksityisten palveluiden käyttöön. Myös Kokoomus oli toteuttamassa leikkauksia.

Palveluiden käytön muuttumattomuus johtuu siitä, että pienituloiset eivät juurikaan käytä yksityisiä palveluita ja niitä ei korvata esimerkiksi toimeentulotuessa. Kela-korvausten määrä on niin pieni, että sen poistaminen ei vähennä palveluiden käyttöä nykyisten asiakkaiden keskuudessa, moni vasemmistopoliitikko muistuttaa.

Lue myös: Petteri Orpo peräänkuuluttaa talouskasvua ja menoleikkauksia

Päätoimittaja