Kolera leviää maailmalla hälyttävään tahtiin

Kolerarokotteiden määrää on vähennetty kahdesta yhteen ja tauti leviää maailmalla hälyttävää tahtia. Lääkärit ilman rajoja vaatii välitöntä rokotetuotannon lisäämistä.

Tänä vuonna 29 maata on ilmoittanut koleratapauksista. Tilanteen poikkeuksellisuutta kuvaa se, että viimeisen viiden vuoden ajan koleraa on esiintynyt keskimäärin 20 maassa.

Lue myös: Apteekkariliitto varoittaa: inflaatio otettava huomioon lääkesäästöissä

Kolera lisääntyy maailmanlaajuisesti, sillä tulvat, kuivuus, konfliktit ja väestönsiirtymät rajoittavat puhtaan veden saantia.

Kolera on erittäin helposti tarttuva tauti, joka aiheutuu likaisessa tai seisovassa vedessä olevien ulosteperäisten Vibrio cholerae -bakteerien joutumisesta ihmisten juomaveteen tai ruokaan. Ripulia ja oksentelua aiheuttava kolera johtaa nopeaan kuivumiseen, ja ilman nopeaa hoitoa se voi tappaa muutaman tunnin kuluessa.

Rokotteiden niukka tarjonta on pakottanut rajaamaan rokotteiden jakamista. Tuotannon koko on 36 miljoonaa rokotetta vuodessa ja nyt on jo jaettu 24 miljoonaa kappaletta rokotteita.

“Yksi annos antaa lyhyemmän suojan, mutta se on oikeudenmukainen ja tasapuolinen tapa yrittää suojella mahdollisimman monia ihmisiä, kun kolera leviää eri puolilla maailmaa samanaikaisesti”, kertoo lääkäri Daniela Garone, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestöstä.

Strategia on toistaiseksi toiminut, vaikka joillain alueilla tauti on levinnyt nopeaa tahtia. Rokotteet ovat kuitenkin ehkäisseet kuolemia tehokkaasti.

Päätoimittaja