Krista Mikkonen keskusteli järjestöjen kanssa nuorisorikollisuudesta

Krista Mikkonen tapasi eri järjestöjä keskustellakseen otsikoihin nousseesta nuorisorikollisuudesta ja jengiytymisestä. Pyöreän pöydän tapaamiseen oli kutsuttu kokemusasiantuntijoita, nuorten kanssa ennalta estävää työtä tekeviä tahoja sekä viranomaisia.

Poliisi on tunnistanut Suomessa kymmenkunta katujengiä, joissa on yli sata jäsentä. Rajanveto nuorisoryhmien ja katujengien välillä ei ole aina selkeä. Siksi rikollisuuden ennalta estäminen ja siihen puuttuminen edellyttää koordinoitua, poikkihallinnollista ja pitkäjänteistä työtä nuorten ja nuorten aikuisten parissa.

Mikkonen kertoi yhä useamman lapsen ja nuoren voivan huonosti, mikä vaikuttaa nuorison käytökseen.

“Nuorten pärjääminen ja hyvinvointi on tärkeä kysymys. Se on tärkeä niin yhteiskunnallisessa mittakaavassa kuin yksilökohtaisella tasolla. Nykyisin liian moni lapsi ja nuori voi huonosti, mikä näkyy kasvaneena nuorisorikollisuutena ja katujengi-ilmiönä”, ministeri Krista Mikkonen toteaa.

Mikkosen mukaan asiasta on puhuttu hallituksen kesken ja samalla yritetään kehittää toimia, joilla ilmiötä voidaan ennaltaehkäistä ja toisaalta rikollisuuteen puuttua tehokkaasti.

Varhaisella puuttumisella ratkaisuja

Pyöreän pöydän tilaisuuteen osallistui HelsinkiMission Aggredin, Aseman lapset ry:n, Osallisuuden aika ry:n ja Lastensuojelun Keskusliiton edustajia ja kokemusasiantuntijoita. Keskusteluissa olivat lisäksi mukana Helsingin kaupungin Etsivän nuorisotyön, Helsingin poliisilaitoksen, Keskusrikospoliisin Exit-toiminnan, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Poliisihallituksen sekä sisäministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön ja oikeusministeriön asiantuntijat.

“On hyvä, että asiasta puhutaan, mutta toivoisin, että median uutisointi nuorista olisi vähemmän negatiivista. Uutisjutuissa voisi nostaa enemmän esille nuorten positiivisia puolia. Nuorten pitäisi saada varhaisessa vaiheessa apua erilaisiin ongelmatilanteisiin. Tällä hetkellä todella moni nuori voi tosi huonosti eikä saa apua ajoissa”, kertoo kokemusasiantuntija Maya Waitara Osallisuuden Aika ry:stä.

Helsingin poliisi tekee katujengi-ilmiöön liittyviä toimia eri tasoilla. Ennalta estävä toiminto työskentelee rikoksilla oirehtivien ja asiasta kiinnostuneiden nuorten parissa yhdessä muiden viranomaisten ja toimijoiden kanssa.

“Ennalta estävä toiminto pyrkii estämään muun muassa nuorten rikoskierteen syntymistä. Poliisin tavoitteena on lisäksi estää väkivaltaisten kostonkierteiden syntyminen ja selvittää tehokkaasti vakavat katujengien tekemät rikokset”, sanoo ylikonstaapeli Jon Fuhrmann.

Lähde: Sisäministeriön tiedote

Päätoimittaja