Kysely paljastaa – nämä puolueet suhtautuvat varauksella koulutuspanostuksiin

Kysely paljastaa – nämä puolueet suhtautuvat varauksella koulutuspanostuksiin
Petteri Orpo. Kuva: Mikko Mäntyniemi

OAJ:n teettämästä puoluepäättäjäkyselystä käy ilmi, että puolueiden välillä on eroja suhtautumisessa siihen, millä keinoin koulutuksesta ja kasvatuksesta tulisi huolehtia tulevalla hallituskaudella.

Lue myös: JHL jyrähti varhaiskasvatusalan ongelmista – “Varhaiskasvatuksen työntekijät ovat venyneet riittävästi”

Kyselyssä vastaukset olivat pääosin koulutusmyönteisiä ja yksikään puolue ei julkisesti luvannut leikkauksia koulutuksesta. Toisaalta sama trendi oli esimerkiksi ennen Juha Sipilän hallitusta, joka kuitenkin teki yhden kaikkien aikojen suurimmista koulutusleikkauksista.

Kyselyn on toteuttanut opettajien asiaa ajava etujärjestö, joten poliitikkojen vastauksiin tulee suhtautua osittain kriittisesti – tuskin kukaan vastaa suoraan olevansa leikkauksien kannalla. Osa on kuitenkin vähemmän myönteinen panostusten suhteen, mikä kertonee enemmän puolueen todellisista ajatuksista.

Lue myös: Petteri Orpo ajaa kovia leikkauksia – toivoo muilta puolueilta konkretiaa

Valtaosa päättäjistä haluaa panostaa koulutukseen

Petteri Orpon johtama Kokoomus oli eniten kriittinen koulutuspanostusten osalta. Kuva: nimetön

Puoluepäättäjien enemmistön mielestä koulutuksen rahoitusta on nostettava seuraavalla hallituskaudella. Täysin tai jokseenkin samaa mieltä oli kolme neljästä vastaajasta. Tämä oli kyselyn myönteisin tulos. Näin toteaa koulutuspolitiikan päällikkö Jaakko Salo OAJ:sta.

Vastaajat ottivat kantaa väitteeseen ”Koulutuksen kokonaisrahoitusta on lisättävä, vaikka se edellyttäisi verojen nostamista tai sopeutustoimia muilla politiikan aloilla”. Myönteisimmin ehdotukseen suhtautuivat vihreiden, vasemmistoliiton, RKP:n ja KD:n puoluepäättäjät. Varauksellisimpia vastauksissaan olivat keskustan ja kokoomuksen päättäjät. Kriittisesti vastanneita oli myös perussuomalaisissa.

Lue myös: Kokoomus vaatii panostuksia varhaiskasvatuksen opettajapulaan – oli itse leikkaamassa koulutuksesta

Ikäluokkien pienenemisestä vapautuvien varojen käyttäminen kasvatukseen ja koulutukseen sai OAJ:n kyselyssä kaikkien puolueiden päättäjien kannatuksen. Puolue-edustajat olivat pitkälti yksimielisiä myös siitä, että tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopanosten nostaminen on kirjattava hallitusohjelmaan. Valtaosa vastaajista kannatti myös säädöksiä, jotka nykyistä paremmin turvaisivat tukea tarvitsevien oppilaiden oikeutta erityisopetukseen.

– Näissä tärkeissä kysymyksissä ilmeni yksimielisyyttä, joten korjaustarpeet ymmärretään. Nämä toimenpiteet tulee sisällyttää hallitusohjelmaan ja tehdä tarvittavat koulutusta, kasvatusta ja tutkimusta pitkäjänteisesti tukevat poliittiset päätökset, Salo vaatii. 

OAJ:n esittämät tavoitteet saivat puoluepäättäjiltä kaikkiaan enemmän kannatusta kuin vastustusta. Vastaajat ottivat kantaa yhteensä 16 väittämien muodossa esitettyyn ehdotukseen.

Eniten mielipiteitä jakoi opetusryhmien enimmäiskoon sääntely lainsäädännöllä. Ryhmäkokojen nykyistä täsmällisempää määrittelyä lainsäädännön keinoin kannattivat perussuomalaiset, vihreät ja vasemmistoliittolaiset puoluepäättäjät. Kriittisesti siihen suhtautuivat kokoomuksen, keskustan, SDP:n, RKP:n ja KD:n päättäjät. Vastaajille esitettiin väite ”Ryhmäkokojen suuruudesta varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa ja toisella asteella on säädettävä lainsäädännössä nykyistä täsmällisemmin”.

OAJ:n kysely tehtiin puoluehallitusten jäsenille sekä puolueiden piirihallitusten puheenjohtajistoihin kuuluville. Kyselyssä oli mukana kahdeksan eduskuntapuoluetta ja sen toteutti Aula Research syyskuussa 2022. Kysely lähetettiin 242 puoluepäättäjälle ja vastausprosentti oli 31.

Lähde: OAJ:n tiedote

Päätoimittaja