Lääkärit ilman rajoja kritisoi Italian uutta meripelastuslakia – hädässä olevat voidaan jättää pulaan

Italian uusi hallitus määritteli etsintä- ja meripelastustyön estämisen prioriteetikseen heti valtaan astuttuaan lokakuussa. Hallituksen tuore lakiasetus vähentää järjestöjen pelastuslaivojen läsnäoloa merellä ja tekee siten keskisestä Välimerestä entistäkin vaarallisemman siirtolaisille.

Tuorein laki on jatkumoa Italian uuden oikeistohallituksen maahanmuuttovastaiselle politiikalle. Italian presidentin 2. tammikuuta allekirjoittama asetus edellyttää, että järjestöjen pelastusalusten on suunnattava kohti satamaa välittömästi jokaisen pelastustoimen jälkeen. Yleensä alukset suorittavat useita pelastuksia useamman päivän aikana, ja vievät vasta sitten pelastetut maihin. Italiassa käyminen jokaisen pelastustoimen jälkeen viivästyttää uusia pelastuksia ja aiheuttaa lisää kuolemia.

Laki on voimassa, vaikka pelastustyötä suorittavan laivan henkilöstö olisi tietoinen muista pelastusta odottavista henkilöistä. Tämä on myös kansainvälisen meripelastussopimusten vastaista, sillä niiden mukaan pelastus tulee tiedon saavuttua suorittaa välittömästi. Uuden lain aiheuttama viivästys voi aiheuttaa useita kuolemia.

“Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Italian hallitus yrittää vaikeuttaa järjestöjen toimintaa merellä. Järjestöjä ja niiden työntekijöitä on kriminalisoitu ja häiritty jo vuosia. Suurin huoli on tietysti niistä ihmisistä, jotka jäävät merelle ilman apua”, sanoo Kaisa Väkiparta, Lääkärit Ilman Rajoja Suomen osaston viestintäpäällikkö.

Lue myös: Kolera leviää maailmalla hälyttävään tahtiin

Pelastusaluksia saatetaan sijoittaa kauas hädänalaisista

Tilannetta pahentaa Italian viimeaikainen tapa osoittaa järjestöjen aluksille usein satama, joka voi sijaita jopa neljän päivän matkan päässä sen sijainnista.

”Muutosten tavoitteena on pitää pelastusalukset pitkään poissa pelastusalueelta ja vähentää niiden kykyä auttaa hädässä olevia ihmisiä. Pelastusalusten vähäisempi läsnäolo merellä johtaa väistämättä yhä useampien ihmisten hukkumiseen”, Kaisa Väkiparta sanoo.

Uusi asetus velvoittaa lisäksi järjestöt keräämään aluksille pelastetuilta ihmisiltä henkilötiedot ja tieto aikomuksesta hakea kansainvälistä suojelua sekä jakamaan nämä tiedot viranomaisten kanssa.

”Kansainvälistä suojelua haetaan valtiolta, ja heidän velvollisuutensa on käynnistää tämä prosessi. Aluksilla on ensisijaista turvata ihmisten välittömät tarpeet, ja vasta kun ihmiset ovat päässeet turvallisesti maihin, on turvapaikkahakemusten aika”, Kaisa Väkiparta painottaa.

Lue myös: Perussuomalaiset: Postilakossa pitkälti kyse maahanmuutosta

Italiassa on vallassa Giorgia Melonin johtama oikeistohallitus, joka on pyrkinyt rajoittamaan maahanmuuttoa ja kiristämään maahanmuuttopolitiikkaa. Moni ihmisoikeusjärjestö on tyrmistynyt hallituksen toimista.

Lähde: Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tiedote

Päätoimittaja