Lomalle lähdössä? Muista ottaa nämä asiat huomioon pakatessa

Lomalle lähdössä? Muista ottaa nämä asiat huomioon pakatessa

Lomakausi alkaa yleensä Suomessa viimeistään pääsiäisenä, ja moni suunnitteleekin omaa ulkomaanmatkaa. Harvemmin matkustavilla matkustajilla etenkin tuppaa välillä unohtumaan, mitä saa ja mitä ei saa ottaa lennolle mukaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Finavian mukaan kohtuullisen uusi villitys powerbank eli varavirta-akku on yksi yleisimmistä asioista, jonka kanssa matkustajat tekevät virheen. Ne tulee aina pakata käsimatkatavaroihin mukaan, sillä ne aiheuttavat turvallisuusriskin kuljetettaessa ruumassa. Myös muu elektroniikka, kuten kannettavat koneet ja tabletit, kannattaa ottaa mukaan käsimatkatavaroihin.

Nesteiden kanssa matkustajan ei tarvitse olla niin varovainen kuin aiemmin, mutta rajat ovat edelleen tiukat. Juomien lisäksi nesteiksi lasketaan lasketaan kaikki kosmetiikkatuotteet ja elintarvikkeet. Näin ollen esimerkiksi käsimatkatavaroihin livahtava hammastahna vie osan sallitusta kiintiöstä. Monella mukana saattaa olla myös nestemäisiä lääkkeitä tai vaikkapa silmälasinpuhdistussuihkeita, joissa maksimi on 100ml. Kaikkien muidenkin nestemäisten pakkausten maksimi on 100ml, ja yhteensä tavaraa saa olla litran verran. Kaikki tulee pakata minigrip-pusseihin tai vastaaviin. Poikkeuksen tekevät vauvanruuat ja äidinmaidonkorvikkeet sekä erikoisruokavalioon liittyvät nesteet, joita voi kuljettaa käsimatkatavaroissa matkan aikana tarvittavan määrän.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Pärnun hotellimatkat - Ikaalisten Matkatoimisto

Lentokentiltä ostetut tax-free juomat saa viedä koneeseen. Koneen vaihtajille on kuitenkin tärkeä huomata, ettei avattuja pakkauksia saa välttämättä viedä jatkolennolle. Yli 70-prosenttista alkoholia ei saa viedä ollenkaan ruumaan, joten jos esimerkiksi meinaa ostaa Italiasta halvalla 96 % alkoholia, se pitää kuljettaa kotimaahan muulla tavalla.

Hiuslakka on myös yksi erikoistuote – yli 500ml kokoista pakkausta ei saa pakata mihinkään päin konetta. Monessa kaupassa myydään onneksi matkakokoisia tuotteita!

Tupakkatuotteet ja terävät esineet

Sakset, veitset, monitoimityökalut, viinipulloavaajat jne. on pakattava ruumaan menevään matkatavaraan. Pienet kynsisakset, joiden terän enimmäispituus on kuusi senttimetriä, sekä neulepuikot ja virkkuukoukut voit viedä matkustamoon käsimatkatavarana.

Koneeseen saat ottaa vain yhden tulitikkurasian tai tupakansytyttimen, eikä niitä saa pakata paloturvallisuusriskien takia ruumaan. Jenkkeihin lentäessä nekin ovat tosin kiellettyjä. Sähkösavukkeet ja muut vastaavat tuotteet tulee pakata käsimatkatavaroihin.

Nuuskan suhteen lentoyhtiöt ovat yleensä sallivia, mutta monesti ulkomailta, etenkin Keski-Euroopasta tai kauempaa Suomeen lennettäessä, tullivirkailijat tai muu lentokenttähenkilökunta saattavat ihmetellä tuotetta. Se voi viivästyttää omaa lähtöselvitystä, joten se kannattaa ottaa paluumatkoilla huomioon, jos omistat nuuskaa vielä siinä vaiheessa.

Lähde: Finavia

Päätoimittaja