Ministeriön virkamies mokasi – vangittuna törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virka-aseman väärinkäytöstä

Työ- ja elinkeinoministeriön virkamies Olli Sorainen on vangittu epäiltynä törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä. Hänet vangittiin syytä epäillä -perusteella.

Helsingin käräjäoikeus teki päätöksen Soraisen vangitsemisesta 30.10.2022. Soraisen rikosepäily liittyy Poliisin ja Rajavartiolaitoksen laajempaan tutkintaan, jossa epäillään, että Suomessa työskenteleviä thaimaalaisia marjanpoimijoita on joutunut ihmiskaupan uhriksi. Tutkintaan liittyen on aiemmin vangittu kaksi henkilöä, kerrotaan Työ- ja Elinkeinoministeriön tiedottessa.

Sorainen käytti toimessaan merkittävää valtaa marjanpoimijoiden tilanteessa, sillä mies neuvotteli maahan tulevien poimijoiden kiintiöistä Thaimaan hallituksen kanssa. Hän on toiminut myös ulkomaalaisten hyväksikäyttöä torjuvan neuvottelukunnan puheenjohtajana.

Lue myös: Kokoomus vastustaa Kela-korvausten leikkausta – on itse valmis leikkaamaan julkisen puolen palveluita

Asian rikostutkinnasta vastaa Keskusrikospoliisi. KRP:ltä kommentoitiin epäiltyä ihmiskauppaa aiemmin Iltalehdelle.

“Esitutkinnassa epäillään, että lahjusten avulla on saatu merkittävää hyötyä ja helpotusta marjanpoimintayrittämiseen liittyvissä viranomaisprosesseissa”, tutkinnanjohtaja Teemu Mäntyniemi KRP:stä kertoi IL:n uutisessa.

Työ- ja elinkeinoministeriö on aloittanut virkamiehen kuulemisprosessin koskien virasta pidättämisen edellytyksiä.
 
Lisäksi ministeriö ilmoittaa käynnistävänsä välittömästi sisäisen tarkastuksen, jonka kohteena on ministeriön valvonta- ja riskienhallintaprosessien toimivuuden arviointi. 

Päätoimittaja