Mitä käy, jos syö homeisen mansikan? Voiko mansikoita syödä, jos niissä on hometta?

Moni suomalainen on varmasti kesäisin kokenut saman asian. On ostettu torilta mansikoita ja syödessä huomaat, että niissä on hometta tai ainakin osa on homeessa.

Voiko mansikoita syödä, jos niissä on hometta? Entä mitä käy, jos syö homeisen mansikan?

Mansikassa oleva home ei välttämättä ole katastrofi, eikä homeiset mansikat pilaa koko rasiaa ja eväsnautintoa. Edes homeisen mansikan syöminen ei johda turmioon, vaikka niiden syömistä ei luonnollisestikaan suositella. Asiantuntijoiden mukaan mansikkanautinto voidaan pelastaa homeesta huolimatta.

Lue myös: Pekoni ja herkkusienet uunissa – takuuvarma resepti

Mansikat ovat optimaalisia homeelle, näin voit pelastaa “terveet” mansikat

Mansikoihin syntyy hometta verrattain helposti, koska niissä on paljon homeiden tarvitsemia ravinteita ja kosteutta. Mansikoiden pehmeys suorastaan houkuttelee hometta, sillä niistä vapautuu niiden pehmeyden takia helposti sokeria ja muita ravinteita.

Home myös leviää helposti ilmateitse, joten yhden homehtuneen mansikan jälkeen myös muut mansikat ovat vaarassa.

Mansikasta ei kannata välttämät poistaa hometta, sillä home kasvaa usein näkymättömänä pidemmällä matkalla, kuin silmä näkee. Toki poistamalla homeisen kohdan mansikan voi syödä – seurauksena voi olla vatsavaivoja tai hengitystieongelmia. Aina näin ei kuitenkaan käy.

Homeisen mansikan kohdalla paras tapa on poistaa se laatikosta ja myös kaikki muut, jotka ovat olleet kosketuksissa homeisen yksilön kanssa. Jos muissa mansikoissa ei ole hometta ja ne eivät ole pehmeitä, voit syödä niitä turvallisesti.

Eli ensi kerralla kun kohtaat ongelmamarjan – heitä se pois ja nauti niistä, jotka ovat kunnossa!

Päätoimittaja