Näin kirjoitat hyvän uutisen – ohje laadukkaan artikkelin laatimiseen

Näin kirjoitat hyvän uutisen – ohje laadukkaan artikkelin laatimiseen

Hyvän uutisen voi kirjoittaa monella tavalla. Laadukas uutinen kertoo kuitenkin heti alussa olennaisen tiedon ja johdattelee lukijan yleisestä tasosta yksityiskohtiin.

Uutiselle on tärkeää, että se puhuttelee lukijaansa, siinä on tietty punainen lanka ja teksti etenee johdonmukaisesti. Uutisessa on myös sopivasti kuvitusta ja selkeät otsikot, joiden avulla voit rakentaa tarinaa kohti yksityiskohtia.

Tärkeä asia uutisessa on myös se, että se perustuu faktoihin ja laadukkaisiin lähteisiin – mikä tahansa tieto tai tiedottaja ei täytä laadukkaan lähteen merkkejä.

Sopiva kuva kiinnittää huomion

blue and white street sign

Uutisen kuvitukselle on tärkeää, että tekstissä on hyvä ja asiaan sopiva kuva, joka herättää lukijan mielenkiinnon. Jos kirjoitat tekstin politiikasta – kuvaksi sopii kuva poliitikosta tai puolueesta.


Kuvan on oltava myös totuudenmukainen ja se ei saa lähtökohtaisesti ohjata lukijaa harhaan. Journalistiikassa havaintona käytetään usein sotakuvastoa, jossa kuvaa rajaamalla voidaan luoda kuvaa uhreista tai aktiivisesta toimijasta rajaamalla aseita pois kuvasta tai mukaan kuvaan. Kuvia tulee lähtökohtaisesti käyttää niin, ettei niillä edistetä mitään “agendaa”.

Kuvien kohdalla on tärkeää varmistaa myös, että kuvien käyttö on sallittua ja tekijänoikeuksia ei rikota. Esimerkiksi public domain -kuvia voi käyttää vapaasti, kuten myös pääsääntöisesti itse otettuja kuvia.

Hyvillä otsikoilla kaapataan lukijan huomio

Moni tekee päätöksen artikkelin tai uutisen lukemisesta jo pelkästään otsikon perusteella, joten pääotsikkoon on syytä kiinnittää huomiota. Alla on kaksi erilaista otsikkoa – huomaatko eron?

Katastrofi kentällä – Huuhkajilta uskomaton sulaminen

Huuhkajat hävisi pelin

Toinen kiinnittää kielikuvilla lukijan huomion ja toinen on informatiivinen. Toisinaan informatiivisuus toimii, mutta lukijan huomio herää helpommin ensimmäisellä otsikolla.

Väliotsikoiden käyttö taas on tärkeää tekstin rakenteen selkeyden vuoksi. Niiden avulla teksti on helposti luettavaa ja toisaalta väliotsikot tekevät ihmeitä jutun hakukoneptimoinnille lisäämällä niiden näkyvyyttä muun muassa Googlen haussa.

Tekstin punainen lanka

Joskus tekstiä kirjoittaessa tekisi mieli lisätä eri aiheita, viitata toiseen tekstiin, kirjoittaa laajasti taustoittavaa juttua tai ottaa kantaa monesta eri näkökulmasta.

Yleensä tekstin laadun ja luettavuuden sekä mielenkiinnon kannalta kannattaa valita tietty punainen lanka ja seurata sitä. Jos kirjoitat tekstin vaikkapa Temptation Island Suomen osallistujasta, kannattaa pohtia, mikä on tärkeää aiheen kannalta ja miten juttu ei lähde rönsyilemään. Kannattaa valita esimerkiksi 1-3 aihetta, johon teksti liittyy, eikä kirjoittaa koko kauden tapahtumista. Sen jälkeen tekstissä voi edetä yleisestä yksityiseen.


Esimerkiksi henkilökuvauksessa ei kannata taustoittaa koko ihmisen tai formaatin tai muun asian historiaa, vaan keskittyä olennaiseen ja varmistaa, että teksti etenee loogisesti ja johdonmukaisesti.

Laadukkaat lähteet luovat lisäarvoa tekstiin

pexels-photo-704767.jpeg
Mieti vielä.. Kuva: SevenStorm JUHASZIMRUS on Pexels.com

Tietyissä valemedioissa on valitettavan tavallista, että lähteenä käytetään yksittäisiä videoita tai kirjoituksia, joissa totuuspohjaa ei ole nimeksikään. Laadukkaissa medioissa ei tällaisia käytetä.

Hyvä lähde on luotettava ja sen voi varmistaa myös muilta tahoilta, kuin yhdestä mediasta/videosta/tekstistä. On tärkeää, että juttua tehdessä tarkistaa faktat kuntoon – yleensä valemedioiden tekstit eivät kestä päivänvaloa ja virheellisten lähteiden käyttäminen rapauttaa sekä itse tekstin että sen julkaisijan uskottavuutta.

Hyvän artikkelin muistilista

Tekstin loppuun laitetaan vielä tiivistelmä hyvän tekstin vaatimuksista, eli millainen on hyvä uutinen:

1. Houkutteleva – otsikon ja kuvan tulee kiinnittää lukijan huomio ja ylläpitää mielenkiintoa

2. Totuudenmukainen – lähteet ja kuvat sekä tekstin sisältö pitää olla sellainen, että se vastaa totuutta.

3. Selkeä ja luettava – tekstissä on oltava selkeä rakenne ja väliotsikoita.

Näillä ohjeilla voit myös itse aloittaa kirjoittamisen ja kirjoittaa ensimmäisen uutisen jo tänään!

Vaihtoehtoisesti voit testata taitojasi bloggaajana – myös blogissa voi käyttää edellä mainittuja taitoja.

Päätoimittaja