Oikeistohallitus leikannut valtavasti – tämän takia ei kannata äänestää nykyisiä hallituspuolueita, katso lista leikkauksista

Oikeistohallitus leikannut valtavasti – tämän takia ei kannata äänestää nykyisiä hallituspuolueita, katso lista leikkauksista

Eduskuntavaaleissa 2015 valittu Juha Sipilän johtama oikeistohallitus toimi lähtökohtaisesti kansan mandaatilla. Teot kuitenkin olivat hyvin erilaisia, kuin mihin heidät oli valittu tai millaisia vaalilupauksia kansalle oli annettu.

Demokratiaa pahiten halveksi kenties Sinisten pääsy hallitusvastuuseen virhemarginaaliin kuuluvalla kannatuksella. Heikoimmillaan hallitus edusti alle 40 % kansan äänistä ja toteutti noin 10-20 % kantaa. Hallitus myös painosti vapaata lehdistöä ja uhkaili laajasti eri yhteiskunnallisia toimijoita.

Vaalien merkitys on tällä kertaa tärkeämpi kuin pitkään aikaan, sillä Sipilän hallituksen toimintaa voisi kuvata demokratian irvikuvaksi.

Suurin osa kansasta köyhtyi entisestään ja hallituksen toimilla saatiin eriarvoisuutta ja tuloeroja sekä kansalaisten vastakkain asettelua kasvatettua järkyttävissä määrin. Kuten Paavo Arhinmäki totesi esimerkiksi Facebookissa jakamallaan videolla, hallituksen talkoot tarkoitti sitä, että köyhiltä leikattiin ja rikkaat saivat entistä enemmän. Yritysten tulokset kasvoivat samalla, kun köyhät kotitaloudet velkaantuivat entisestään. 

“Talkoissa toiset tekivät työt ja toiset söivät nakkimukia” tiivistänee tämän hallituksen toimet täydellisesti.

Vaaleilla voi vaikuttaa

Tulevissa vaaleissa kansalaiset voivat vaikuttaa äänestämällä. Ei ole mitään syytä olettaa, että hallituksessa olevat puolueet muuttaisivat toimintaansa tulevalla hallituskaudella, vaikka mitä väittäisivätkin vaalien alla. Vaalikarjan muisti ei saa olla niin lyhyt, ettei se muista näitä kurittamistoimia.

Etenkin alemmissa tulodesimaaleissa äänestysaktiivisuus on ollut aiemmin erittäin alhaista, ja sen takia hyvätuloiset ovat politiikan päätöksenteossa yliedustettuina. Se on näkynyt politiikan toteuttamisessa ja suunnassa. Kaikkein koulutetuimmat äänestävät eniten, kun taas työttömät sekä matalapalkka-aloilla työskentelevät jäävät usein vailla ääntä. Samalla heidän usko demokratiaan horjuu, vaikka paras tapa vaikuttaa omaan tilanteeseen olisi äänestää.

Yllä olevaa leikkauslistaa katsomalla jokainen voi näissä vaaleissa vaikuttaa, millaisen Suomen ja hallituksen haluaa.

Haluatko itsellesi lisää leikkauksia, paikallista sopimista reilulla 5 euron tuntipalkalla, työttömyystuen ja sosiaaliturvan leikkausta, kalliimpia terveyskeskusmaksuja vai haluatko kaikille oikeudenmukaisemman mahdollisuuden elää ja toteuttaa itseään?

Lukemalla listan ajatuksen kanssa läpi jokainen voi itse valita, minkä suunnan kokee parempana. Äänestäminen kannattaa aina, sillä jokainen ääni ei-hallituspuolueelle on ääni, joka antaa sinulle mahdollisuudet parempaan.

Päätoimittaja