Ruotsissa pidätetyn Vihreiden nuorten aktivistin maahantulokielto on peruttu

Ruotsissa pidätetyn Vihreiden nuorten aktivistin maahantulokielto on peruttu
Kuva: Vihreät Nuoret

Ruotsin rajalla kiinniotetun ilmastoaktivisti Anders Brandtin jättämä valitus on hyväksytty, ja hänelle asettu karkotus ja maahantulokielto on jälkikäteen peruttu. Ruotsin poliisista myönnetään virhe.

Ruotsiin matkalla ollut Vihreiden nuorten aktiivi Anders Brandt otettiin kiinni Tukholman satamassa keskiviikkona 24. elokuuta. Brandt oli matkalla Gotlantiin Take Concrete Action -mielenosoitukseen, jonka tarkoituksena oli vastustaa betoniyhtiö Cementan luonnolle tuhoisaa toimintaa. Poliisi keskeytti Brandtin matkan, koska epäili hänen olevan tulossa Ruotsiin tekemään rikoksen. Poliisilla ei ollut minkäänlaista näyttöä Brandtin väitetyistä aikeista rikkoa lakia.

Brandtia pidettiin kiinniotettuna Ruotsissa neljän päivän ajan, kunnes hänet karkotettiin Ruotsista ja asetettiin kahden vuoden pituiseen maahantulokieltoon. Nyt sekä karkotus että maahantulokielto on peruttu perusteettomina.

-Olen hyvin iloinen päätöksestä. Kumoamispäätöksen mukaan poliisilla ei ollut laillisia perusteita karkotukselle ja maahantulokiellolle, mikä antaa uskoa asian jatkokäsittelyyn. Aion tehdä saamastani kohtelusta kantelun ja rikosilmoituksen, Brandt toteaa.

-Hyvä, että virhe myönnettiin ja asian käsittely etenee. Mielenosoitusoikeus on erottamaton osa demokratiaa, minkä vuoksi perusteet sen rajoittamiselle ja vapauden riistolle on oltava erittäin painavat, toteavat Vihreiden nuorten puheenjohtajat Peppi Seppälä ja Jami Haavisto.

Some-kohu

Brandtin kiinniotto aiheutti aikanaan valtavasti keskustelua sosiaalisessa mediassa. Oikealle kallella olevat kommentoijat innostuivat tilanteesta ja pitivät päätöstä oikeana. Vastaavasti vasemmalla pidettiin meteliä asiasta, koska se koettiin ihmisoikeusrikkomuksena.

Myös useat asiantuntijat olivat huolissaan tilanteesta, sillä mielenosoittaminen on universaali kansalaisoikeus, joka kuuluu kaikille. Poliisin toiminnasta oltiin huolissaan, sillä vastaava toiminta voi pahimmillaan johtaa jopa samanlaiseen kehitykseen, mitä Venäjällä on ollut.

Päätoimittaja