Suomi sai risuja ja ruusuja naisten syrjinnän poistamisesta

YK:n naisten syrjinnän poistamista käsittelevä komitea on antanut Suomelle suosituksia syrjinnän poistamisessa. Suomi sai myös kehuja.

Komitea pitää myönteisenä useita Suomessa toteutettuja lainsäädännöllisiä toimia, kuten seksuaalirikoksia koskevaa rikoslain luvun 20 uudistusta, perhevapaauudistusta, tasa-arvolain uudistusta ja naisiin kohdistuvan väkivallan raportoijan tehtävän perustamista.

Lue myös: Suomi on Euroopan neljänneksi tasa-arvoisin maa

Myönteistä on komitean mukaan myös useat institutionaaliset ja poliittiset toimet, kuten tasa-arvo-ohjelma, samapalkkaisuusohjelma, ihmiskaupan vastainen toimintaohjelma, naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaohjelma ja naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan torjunnan toimikunnan perustaminen.

Parannettavaakin löytyy

Aivan täydellinen maa Suomikaan ei ole. Komitea antoi omat suosituksensa syrjinnän poistamiseen. Niin sanotussa nopeassa seurannassa Suomen tulee sen mukaan keskittyä sukupuoleen kohdistuvan vihapuheen poistamiseen, sterilisaatioon sekä naisten edustuksen lisäämiseen puolueiden ehdokaslistoilla ja puolustusvoimissa.

Lisäksi suosituksia annettiin muun muassa tasa-arvon vahvistamisesta koronaviruspandemian elvytystoimissa, tasa-arvovaikutusten arvioinnista ja naisten aseman edistämistä koskevasta järjestelmästä.

Lue myös: Matalan kynnyksen palvelut nuorille parantaisi nuorten mielenterveydettä

Suositusten toimeenpanosta pitää raportoida komitealle kahden vuoden kuluessa. Toimeenpanoa valvotaan pääasiassa valtioiden toimittamien raporttien avulla.

Lähde: ulkoministeriön tiedote

Päätoimittaja