Superin puheenjohtaja ei hyväksy lakko-oikeuden rajaamista

Superin puheenjohtaja ei hyväksy lakko-oikeuden rajaamista
Kuvituskuva. Jonathan Borba .

Eduskunta hyväksyi maanantaina lain, joka rajoittaa hoitajien lakko-oikeutta. SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola ei hyväksy, että hoitajilta viedään lakko-oikeus lailla ja käräjäoikeuden päätöksillä

“Nyt ei ole aloitettu hoitajapulan ratkaisua vaan laitettu hoitajat ruotuun”, puheenjohtaja Paavola sanoo Superin julkaisemassa tiedotteessa.

“Miten voi olla, että vuonna 2022 ei kuunnella hoitajia vaan mennään päätösten kanssa pakottamaan hoitajat töihin tavalla tai toisella. Tämäkö on ratkaisu hoitajapulaan? Ainoa positiivinen puoli tässä koko hullunmyllyssä on, päättäjille on tullut ymmärrys siitä, miten tärkeää työtä hoitajat tekevät. Mutta silti päätöstä tehdessään he pyyhkivät hoitajilla pöytää. Työn arvostus ja merkitys ei edelleenkään näy palkassa”, Paavola jatkaa.

Lue myös: Ammattiyhdistysliike jyrähti – “Hoitajien lakko-oikeutta ei saa rajata”

Hoitoalalla on osoitettu jo pidemmän aikaa mieltä ja vaadittu niin palkkojen korotusta kuin työolojen parantamista.

“Palkkausta ja työoloja on parannettava ja palkkauksen parantaminen vaikuttaa suoraan myös kotimaisen kysynnän kasvuun, sillä lähihoitajat käyttävät lähes koko palkkansa kotimaisiin palveluihin, Paavola muistuttaa. – Työn arvostuksen ja asiakas- sekä potilasturvallisuuden merkityksen tulee näkyä hoitajien palkassa ja työoloissa.”

Sote-sektori on jo pidemmän aikaa hoitanut velvollisuuksiaan vajaalla työvoimalla ja hoitoalalla on jouduttu joustamaan työvuorojen suhteen.

“Se, että työnantaja ei ole huolehtinut velvollisuuksistaan ns. normaaliaikana, ei oikeuta viemään hoitajilta lakko-oikeutta, kun he taistelevat hyvän hoidon, palkkauksen ja työolojen puolesta”, SuPerin puheenjohtaja Paavola sanoo ja lisää, että nyt tehty pakkolaki ei tule ainakaan helpottamaan hoitajapulaa.

Lähde: SuPerin tiedote

Lue myös: Kela kehottaa maksamaan terveydenhoitomaksun – noin puolella vielä maksamatta

Päätoimittaja