Tuleva energiakriisi näkyy jo – Lappeenrannan kaupunki ryhtyy toimiin energiansäästämiseksi

Tuleva energiakriisi näkyy jo – Lappeenrannan kaupunki ryhtyy toimiin energiansäästämiseksi
Lappeenranta on tunnettu hiekkaveistoksistaan kesäisin. Talvella veistetään sähkönkulutuksesta. Kuva: Hietaparta

Lappeenrannan kaupunki on aloittanut toimenpiteet energiansäästämiseksi maailmanpoliittisesta tilanteesta johtuvan energiakriisin vuoksi. Kaupunki on tehnyt useita suunnitelmia tulevista toimenpiteistä, joiden eteenpäin linjaamista ja tarkempaa selvittämistä varten on perustettu operatiivinen työryhmä.

Vaikka suurin osa toimenpiteistä on nyt vielä suunnitteluvaiheessa, on osa toimialoista aloittanut jo konkreettiset toimet energian säästämiseksi, kertoo kaupungin ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen.

– Koska sähkön hinta on jo noussut merkittävästi ja kustannukset kertyvät koko ajan, säästötoimenpiteet ovat tarpeen mahdollisimman nopeasti. Nyt on jo pienennetty Kivisalmen pumppaamon virtausta puoleen ja keskustan uimahallin saunojen käyttöä on karsittu.

Lue myös: Tamperelainen eduskuntavaaliehdokas kokenut kovia – ensin töhrittiin auto, nyt vietiin lippu!

Energian hinnannousu vaikuttaa kaupungin, yritysten ja asukkaiden toimintaan laajasti talvikautena 2022–2023. Ennusteet etenkin sähkön hinnan osalta ovat huolestuttavia. Lappeenrannan kaupunki on käynnistämässä toimenpiteet kaupungin oman energian säästämiseksi. 

Monia toimenpiteitä luvassa

Kaupunki suunnittelee toteutettavaksi toimenpiteitä energian säästämiseksi rakennusten, valaistuksen ja muiden yksittäisten kohteiden osalta tulevana talvena. Muun muassa kiinteistöjen lämpötiloja ollaan laskemassa ja kaupungin valaistusta ollaan vähentämässä määräaikaisesesti.

Osa toimista on jo toteutettu ja muun muassa saunoja on osittain suljettu ja katulämmityksen käyttöä pohditaan tapauskohtaisesti. Kaupunki on jo aiemmin tehnyt paljon energiansäästötoimia, mutta käsillä oleva energiakriisi aiheuttaa tarpeen tehdä lisää ja nopeasti.

Lappeenranta on valittu Suomen ilmastopääkaupungiksi.

Lähde: Lappeenrannan kaupungin tiedote

Päätoimittaja