Kommentti: Vaalirahoituksella vääristeltiin jälleen eduskuntavaalien tuloksia
Politiikka. Muun muassa Iltalehti julkaisi tänään tiedot kaikista valituista varsinaisista ja varalle päässeistä kansanedustajista ja heidän vaalirahoituksesta. Katselemalla näitä lukuja huomataan selvä vinouma, sillä Kokoomus ja Keskusta saivat pääosin valtavasti enemmän rahoitusta kuin niin sanotut vasemmistopuolueet.
Kirjoitin jo ennen eduskuntavaaleja siitä, kuinka esimerkiksi viime vaaleissa vaalirahoitus vaikutti ehdokkaiden läpipääsyyn. Nytkin samanlaista vinoumaa on havaittavissa, sillä 20 eniten rahaa käyttäneen ehdokkaan joukossa esiintyy paria poikkeusta lukuun ottamatta pääosin Kokoomuksen ja Keskustan ehdokkaita.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Näin suuret erot vaalirahoituksessa eivät voi olla näkymättä myöskään vaalien tuloksissa. Siinä missä tavallinen ehdokas vaikkapa Vasemmistoliitolta pystyy ostamaan pari tienvarsimainosta turuilta ja toreilta, pystyy Kokoomuksessa yli 100 000 euroa vaaleihin käyttänyt ehdokas näkymään paljon enemmän esimerkiksi televisiossa ja muissa medioissa. Samalla kenties joku pätevämpi ehdokas on jäänyt jalkoihin, sillä vaalikansa on usein äänestäjiä, jotka eivät ole politiikkaa seuranneet viimeisen vaalikauden aikana, ja uskovat ennemmin tyhjiin lupauksiin kuin konkreettisiin tuloksiin. Vaalikarja ampuu ns. itseään omaan jalkaan.
Samalla rahoitus myös mielestäni heikentää vahvasti eduskunnan päätösvaltaa ja auktoriteettia, sillä eduskunnan kansanedustajien tulisi olla läpileikkaus kansasta, eikä niinkään paikka, missä eliittiin kuuluvat voivat ajaa omaa agendaansa. Miten voisi esimerkiksi 1500 euroa kuussa tienaava siivooja kamppailla paikasta eduskunnassa tällaisia budjetteja vastaan? Medianäkyvyys on kuitenkin aivan ylivertainen tapa päästä sisään verrattuna sinänsä perusteltuihin ja järkeviin mielipiteisiin.
Tästä syystä esimerkiksi Kokoomuksen kaikissa vaaleissa saama äänimäärä on kummallinen, sillä teoriassa kansalaisista Kokoomuksen ajamaa politiikkaa harvoin oikeasti kannattaa se n. 20 % kansalaisista, jotka puoluetta äänestää. Tai jos he kannattavat, heillä on todennäköisesti joko paljon varallisuutta tai vähän poliittista tietämystä, sillä Kokoomus perinteisesti kurittaa pienempituloisia – joista osa jopa äänesti puoluetta!
Vaalirahoitus tulisikin ottaa yhdeksi tulevaisuuden keskustelun aiheeksi – tulisiko vaaleissa olla vaikkapa NHL:n kaltainen kulukatto, jossa yksikään edustaja ei saa käyttää tiettyä määrää enempää rahaa? Jos rahoitus tasoitettaisiin paremmin kaikkien ehdokkaiden kesken, kenties eduskuntaan saataisiin kattavampi ja enemmän kansaa edustava läpileikkaus, ja sitä myöten vaalien tulosten jälkeen jäisi vähemmän jossiteltavaa.
Nyt nähdyissä rahoituseroissa erot ovat niin valtavat, että se näkyy väkisinkin vinoutuneena äänijakaumana, ja se taas johtaa väärin perustein jaettuihin paikkoihin eduskunnassa.
Toki tulos on legitiimi ja kaikki edustajat ovat nykylainsäädännön mukaan paikkansa eduskunnassa ansainneet. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö käytäntöjä voisi ja pitäisi muuttaa.
Oletko samaa mieltä vaalirahoituksesta, tai uskotko, ettei sillä ole niin suurta väliä? Kerro oma mielipiteesi joko kommenteissa tai rekisteröidy tästä kirjoittajaksi, ja ala tienata!