Esperi Care on vain jäävuorenhuippu yksityistämistä koskevissa väärinkäytöksissä

[FSM_featured_image size=medium]

Moni varmasti on jo lukenut Esperi Carea koskevasta kohusta ympäri iltapäivälehtiä ja asiajulkaisuja, joten en sen yksityiskohtiin tässä tekstissä tule puuttumaan. Puutteet hoitajien mitoituksessa ja asiakkaiden kohtelussa eivät rajoitu kuitenkaan vain tähän lafkaan, vaan moni muukin yksityinen taho on laiminlyönyt asiakkaitaan “raha edellä” -politiikkansa kautta.

Esperi Caren ohella mm. Attendon on uutisoitu laiminlyöneen potilaitaan. Yksityistämisvimma onkin johtanut siihen, että potilailta on viety aito valinnanvapaus pois, ja yksityiset yritykset voivat omavalvonnasta huolehtimalla puuhata todellisuudessa mitä haluavat.

(mainos)

Valtion ja kuntien tasolta valvontaa tulisi lisätä, ja laiminlyönneistä tulisi joutua maksamaan isoja sakkoja. Poliitikot Kokoomusta lukuun ottamatta ovatkin nyt kohun seurauksena vaatineet hoitajien minimimäärän kirjaamista lakiin. Kokoomus ei tätä tietenkään halua tehdä, sillä puolueella on liikaa intressejä ja tukijoita terveyspalveluiden “pörriäisten” kautta.

Nämä yksityiset yritykset välittävät vain voiton tuottamisesta sijoittajille ja omistajille, joten hoidon taso pysyy totta kai matalana, sillä hoitajista tinkiminen on yritysten paras kilpailuvaltti kunnallisia toimijoita vastaan ja ainoa syy, miksi ne pystyvät palveluita tuottamaan halvemmalla kuin kilpailijansa.

Samalla kun palveluita tuotetaan halvalla, konsernikikkailujen avulla yritykset välttävät maksamasta veroja Suomeen. Suurin osa Mehiläisistä ja kumppaneista tekevät tappiota kotimaassa ja siirtävät voittonsa matalamman verotuksen maihin. Samalla valtiolta jäävät saamatta verotulot ja kunnat menettävät alimitoitusten takia työntekijöiden palkasta kerättävät kunnallisverot.

Yksityistäminen johti pidemmässä juoksussa hintatason nousuun ja palveluiden heikkenemiseen Britanniassa, jossa nyt pyritään korjaamaan hallituksen yksityistämisvimmassa tehtyjä virheitä. Sama palveluiden heikentyminen ja hintatason nousu olisi väistämättä Suomessakin edessä, kuten nähtiin esimerkiksi Carunan sähkönsiirtomaksujen kanssa. Miksi meidän tulisi yksityistää toimivaa järjestelmää, että jotkin sijoittajat saisivat ulkomailla kerättyä voitot Suomesta muihin paikkoihin?

(mainos)

 

Kansalainen