EU-Komissio varoittelee taantumasta, kehottaa jäsenmaita vihreään siirtymään

EU-Komissio varoittelee taantumasta, kehottaa jäsenmaita vihreään siirtymään
Eu. Kuva: ALEXANDRE LALLEMAND

EU:n talous on menossa haasteellisempaan suuntaan vahvan alkuvuoden jälkeen, kerrotaan Euroopan komission Suomen edustuston tiedotteessa.

Vaikka koronaviruspandemian aikana komission toteuttamat toimet vaikuttavat tuottavan tulosta, Venäjän hyökkäys Ukrainaan aiheuttaa EU:lle monenlaisia ja monitahoisia haasteita. Historiallisen korkeat energian hinnat, korkea inflaatioaste, tarjonnan puutteet, velan lisääntyminen ja kasvavat lainakustannukset vaikuttavat yritystoimintaan ja heikentävät kotitalouksien ostovoimaa.

Lue myös: Taloyhtiöt voivat joutua vaikeuksiin energiakriisin myötä

Komissio peräänkuuluttaa erilaisia koordinoituja toimia, jotta varmistetaan riittävä ja kohtuuhintainen energian tarjonta, turvataan talouden ja rahoitusmarkkinoiden vakaus ja suojellaan heikossa asemassa olevia kotitalouksia ja yrityksiä. Samalla on säilytettävä julkisen talouden kestävyys. Lisäksi tarvitaan nopeita toimia potentiaalisen kasvun vauhdittamiseksi, laadukkaiden työpaikkojen luomiseksi sekä vihreän siirtymän ja digitaalisen muutoksen toteuttamiseksi, kerrotaan komission tiedotteessa.

Komissio kehottaa jäsenvaltioita muun muassa jatkamaan finanssipolitiikan koordinoimista ja pitämään julkisten investointien määrä korkeana yhteiskunnan ja talouden häiriönsietokyvyn edistämiseksi sekä vihreän siirtymän ja digitaalisen muutoksen tukemiseksi. Samalla komissio kehottaa antamaan tukea energiakriisin keskellä kärsiville yksityisille ja yrityksille.

Lue myös: Kokoomuksen Orpo ehdotti energiakriisin keskellä tukien leikkausta – SAK jyrähti

Päätoimittaja