Jopa 32 % työnantajista rikkoo työehtosopimuksia tai lakia

Jopa 32 % työnantajista rikkoo työehtosopimuksia tai lakia

SAK:n toteuttaman kyselyn mukaan mukaan 32 prosenttia työnantajista on syyllistynyt kuluneen 12 kuukauden aikana laki- ja työehtosopimusrikkomuksiin. Vuonna 2016 näin ilmoitti 28 prosenttia vastanneista.

Asiaa tiedusteltiin työpaikkojen luottamushenkilöiltä. Laki- tai sopimusrikkomukset ovat lisääntyneet lähes kaikilla toimialoilla eivätkä ne ole vähentyneet yhdelläkään alalla. Yleisimmin työnantajat rikkovat voimassa olevaa työehtosopimusta. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta pitää tulosta hyvin huolestuttavana.

– Tulos on karu ja kertoo siitä, että lakien ja sopimusten noudattamisessa on paljon parannettavaa. Niillä työpaikoilla, joissa työnantaja laiminlyö sopimusten ja lakien noudattamisen, paikallista sopimista ei ole mielekästä lisätä. Voi vain kuvitella, mitä on paikallinen sopiminen lakia rikkovan työnantajan kanssa, Eloranta toteaa SAK:n tiedotteessa.

Lue myös: Työnantaja sai tuomion etnisestä syrjinnästä – tuomio ei muuttunut hovioikeudessa

Yleisintä kuljetusalalla

Laki- tai sopimusrikkomukset ovat yleisimpiä kuljetusalalla, jonka luottamushenkilöistä 44 prosenttia arvioi, että työnantaja on rikkonut lakia tai työehtosopimusta kuluneen 12 kuukauden aikana. Luvut ovat kautta linjan korkeita: Yksityisellä palvelualalla 37 prosenttia, julkisella palvelualalla 30 prosenttia ja teollisuudessa 25 prosenttia.

Eniten rikkomukset ovat vuoteen 2016 verrattuna lisääntyneet yksityisellä palvelualla, jossa niiden luottamushenkilöiden osuus, jotka kertovat laki- ja sopimusrikkomuksista, on noussut kahdeksalla prosenttiyksiköllä.

Yleisintä on työehtosopimuksen määräyksien rikkominen. Vastanneista 26 prosenttia kertoo näin tapahtuneen kuluneen 12 kuukauden aikana.

Lue myös: SAK ehdottaa ikääntyneille työntekijöille työajan lyhentämistä

Myös työaikalain (18 %) ja työturvallisuuslain (16 %) rikkominen on yleistä. Palkkojen maksamatta jättämisestä kertoo 15 prosenttia vastanneista.

– Työantajilla on nyt ryhtiliikkeen paikka, jotta työntekijöiden kannalta ikävä kehityssuunta saadaan korjattua, Eloranta sanoo.

Lähde: SAK:n tiedote.

Päätoimittaja