Kova hanke – Lappeenrantaan suunnitteilla pienydinvoimala

LUT-yliopisto on julkaissut suunnitelmansa aloittaa pienydinvoimalan valmistelemisen Lappeenrantaan yhdessä yhdysvaltalaisen kumppanin kanssa.

LUT-yliopisto ja yhdysvaltalaisyritys Ultra Safe Nuclear Corporation ovat allekirjoittaneet yhteisymmärrysmuistion (MOU), jonka tavoitteena on rakentaa Lappeenrantaan MMR-tutkimus- ja -testireaktori. Asiasta kerrotaan LUT:n tiedotteessa.

Muistio tarkoittaa, sitä että sopimusosapuolet sitoutuvat valmistelemaan Lappeenrantaan suunniteltua pienikokoista modulaarista ydinreaktoria eli niin sanottua mikroreaktoria yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa.

Ydinvoimatekniikan professori Juhani Hyvärisen mukaan reaktori rakennettaisiin ennen kaikkea tutkimus-, koulutus- ja demonstraatiokäyttöön.

”Reaktorin avulla on tarkoitus tutkia pienten reaktorien käyttämistä osana tulevaisuuden energiajärjestelmää. Reaktori yhdistettäisiin myös Lappeenrannan Energian kaukolämpöverkkoon, missä se osaltaan varmistaisi kaupungin lämpöhuoltoa pitkälle tulevaisuuteen.”

Mikroreaktori olisi toteutuessaan paitsi ensimmäinen laatuaan Suomessa myös kansainvälisen ydintekniikan tutkimuksen kannalta erittäin merkittävä. Päästötön ydinvoima olisi ydinroolissa myös ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Lue myös: Kuluttajien valinnat ovat merkittävässä roolissa ilmastonmuutoksen torjunnassa

Päätoimittaja