Lastensuojelun tilanne on huolestuttava, yhä useammalla sosiaalityöntekijällä liikaa asiakkaita
Vain noin puolet sosiaalityöntekijöistä arvioi oman lastensuojelun asiakasmääränsä olevan lakisääteisissä rajoissa. Tämä nousee esiin THL:n selvityksestä lastensuojelun työntekijöille ja työnantajille.
Lue myös: Tiesitkö? Lasta ei voi antaa adoptioon ilman isän suostumusta, paitsi poikkeustilanteessa
Monesti mitoituksia rikotaan ja toimiin aletaan vasta, kun kaupunkeja sakotetaan asiasta. Jos silloinkaan. Vuoden 2022 alusta lukien lastensuojelun sosiaalityöntekijällä on saanut olla samanaikaisesti asiakkaana enintään 35 lasta.
– Tulos on pysäyttävä. Lastensuojelun eteen ei ole tehty kaikkea, mitä olisi voitu, ja henkilöstöpulaa ei ole monin paikoin edes aidosti yritetty ratkaista, summaa Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian erityisasiantuntija Alpo Heikkinen.
Talentia korostaa tiedotteessaan, että jos työstä maksettava korvaus kohtaa työn vaativuuden, niin ammattitaitoisia sosiaalialan korkeakoulutettuja on saatavilla.
– Lastensuojelun työntekijöistä on syytä pitää kiinni ja virat täynnä, koska työntekijöiden vaihtuvuus on haitallista lapsille ja nuorille, Heikkinen toteaa.
Lue myös: Suomalaisen keskiluokan mielestä sosiaaliturva on liian suurta
Kyselyn perusteella käy ilmi, että erityisiä kannustimia uusien työntekijöiden värväämiseen käytettiin heikosti.
THL:n selvityksen mukaan noin puolet työntekijöistä oli huolissaan asiakasmitoituksen ei-aiotuista vaikutuksista, kuten lastensuojeluasiakkuuden liian varhaisesta päättämisestä, jotta pysytään asiakasmitoituksessa. Mitoituksilla kikkailu on valitettavan yleistä.
– On ongelmallista, että työntekijällä on virkavastuu asiakkuuden lopettamisesta, vaikka se toteutetaan työnantajan vaatimuksesta. On myös kysyttävä, että kuka on vastuussa jonottajista, kun lastensuojelun tarve on jo todettu, Heikkinen päättää.
Lähde: Talentia Ry:n tiedote.