Miten tekijänoikeudet syntyvät?

Miten tekijänoikeudet syntyvät?

Miten tekijänoikeudet syntyvät? Millä tavalla tekijänoikeudet syntyvät, ja onko mahdollista esimerkiksi lainata osa jonkun teoksesta halutessaan?

Moni meistä on varmasti törmännyt internetissä keskusteluun esimerkiksi muusikoiden tai taiteilijoiden tekijänoikeuksista. Tapaukset ovat usein monimutkaisia, vaikka itse tekijänoikeuslaki ei sellainen ole.

Tässä artikkelissa käsitellään tekijänoikeuksia, niiden syntyä ja muita olennaisuuksia tekijänoikeuksiin liittyen.

Tekijänoikeudet syntyvät, kun teos syntyy

Tekijänoikeuslaki on lopulta yksinkertaistettuna erittäin selkeä. Tekijänoikeudet siirtyvät teoksen – oli se sitten laulun sanat, musiikkia, valokuva tai vaikkapa tämä artikkeli – luojalle sillä hetkellä, kun teos syntyy, ja vain teoksen tekijä tai tekijät voivat kyseistä tuotosta käyttää. Jos esimerkiksi minä kirjoitan artikkelin omaan blogiin, omistan myös artikkelin tekijänoikeudet lähtökohtaisesti. Tai jos teen tietokoneella itse jonkin biisinpätkän ja julkaisen sen jossain, omistan tuon kyseisen kappaleen, eikä kellään muulla ole oikeutta siihen.

Toisaalta tässäkin on joitain erityisissä lainkohdissa määrättyjä poikkeuksia. Jos teen vaikkapa uutisen Ilta-sanomien artikkelin pohjalta, tulee minun viitata ja merkata uutiseen, mitä kaikkea olen sieltä ottanut eli merkitä asianmukaiset lähteet. Musiikkiteollisuudessa on eri genreissä tapana ottaa joitain miksauksia, joiden pohjalle omia teoksia voidaan lähteä tekemään. Kuitenkaan toisen biisin plagioiminen kokonaan tai merkittävin osin ei ole sallittua, joten en voisi vaikkapa lähteä tekemään Aviciin biisejä samoilla taustoilla mutta uusilla sanoilla. Kuitenkin, jos teos on merkittäviltä osin omaperäinen ja itse tehty, teoksen tekijänoikeudet pysyvät sinulla, kunhan et plagioi toisen työtä merkityksellisesti.

Sopimuksella voidaan joko luopua tekijänoikeuksista tai sopia teoksen käytöstä muualla

Tekijänoikeussuoja on vahva, eli jos olet vaikkapa kirjoittanut blogin tai luonut itse biisin, omistat sen. Toisaalta, joskus ihmiset saattavat haluta tehdä vaikkapa oman miksauksen muiden käyttöön tai ottaa vaikkapa valokuvia, joita kaikki saavat käyttää. Tällöin on mahdollista luopua omista tekijänoikeuksista osittain tai kokonaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)

Public Domain -muodossa olevia töitä saa käyttää vapaasti. Esimerkiksi tämän artikkelin kuvituskuvana on Pixabaysta otettu kuva, joka on vapaassa käytössä. Saan siis kuvittaa sillä artikkelini tai käyttää sitä vaikkapa osana diaesitystä. Oikeuksista on myös mahdollista luopua osittain vaikkapa sallimalla kuvan tai oman kappaleen käyttö ei-kaupalliseen toimintaan, kunhan siinä viitataan teoksen alkuperäiseen tekijään.

Yksi levy-yhtiöiden tai vaikkapa valokuvaajien käyttämä tapa on myös sopimuksia tekemällä luopua kuvan oikeuksista joko osittain tai kokonaan. Ammattimainen biittinikkari saattaa luovuttaa biittinsä kokonaan jollekin artistille joko suoraa maksua tai rojalteja vastaan. Ammattimuusikot vastaavasti luovuttavat musiikkiaan Spotifyihin, jossa palvelu maksaa heille musiikinkuuntelusta oman osansa. Valokuvaajat saattavat myydä ottamiaan kuvia joko eri kuvapalveluille tai suoraan lehdille. Freelance-toimittajat saattavat tarjota artikkeleitaan myös eri julkaisualustoille. .

Sopimuksia tekijänoikeuksien luovuttamisesta on monenlaisia, mutta niitä ei voi tietenkään solmia yksipuolisesti. Suuret lehtiyhtiöt eivät voi käyttää kuviasi ilman lupaa, eikä esimerkiksi DJ saa soittaa musiikkia discossa ilman asianosaisen artistin/levy-yhtiön lupaa.

Lue myös: Parhaat WordPress-lisäosat 2020; nämä on ehdottomasti oltava, jotta sivusi menestyy!

Päätoimittaja