Näin elatusapu ja elatustuki muuttuvat vuoden alussa

Kelan logo Tampereella.

Eduskunta on hyväksynyt useita korotuksia, joiden tarkoitus on auttaa suomalaisia pärjäämään kohonneiden kustannusten kanssa. Kelan maksaman elatusavun ja elatustuen määrä nousevat vuoden 2023 alussa.

Mainos

Lue myös: Kela: lapsiperheiden etuuksiin väliaikaisia ja pysyviä korotuksia

Elatustuki ja elatusapu ovat sidoksissa elinkustannusindeksiin, joka nousee 1.1.2023 alkaen noin 8,33 %. Täysimääräinen elatustuki on ensi vuoden alusta alkaen jokaisesta lapsesta 186,97 e/kk. Nyt täysi tuki on 172,59 e/kk, joten tuki nousee 14,38 e/kk.

Elinkustannusindeksin nousu suurentaa myös elatusapua, jota elatusvelvollinen maksaa lapsestaan. Elatusavun laskukaava on seuraava: elatusapu vuonna 2022 x (2211:2041) = maksettavan elatusavun määrä vuonna 2023. Elatusvelvollisen pitää maksaa tammikuusta alkaen noin 8,33 % enemmän elatusapua.

Jos Kela maksaa lapsesta erotuselatustukea, Kela ilmoittaa uuden elatusavun määrän elatusvelvolliselle kirjeellä. Muissa tapauksissa elatusvelvollinen voi tarkistaa uuden elatusavun määrän OmaKelasta viimeistään tammikuun 2023 alussa.

Etuuksia maksava Kela ottaa korotukset automaattisesti huomioon, joten tuensaajien ei tarvitse hakea tarkistusta.

Lue myös: Kela muistuttaa – päivitä tilinumerosi tuplalapsilisää varten heti

Mikäli elatustukea maksetaan ilman Kelaa, muutokset eivät vaikuta automaattisesti maksettavaan elatusapuun. Sen voi tarkistuttaa käymällä lastenvalvojalla laatimassa uuden elatussopimuksen.

Osittainen lähde: Kela

Mainos

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sponsored LinksEzoicreport this ad

%d bloggaajaa tykkää tästä: