Raportti: ennätysmäärä toimittajia pidätettynä, toimittajiin kohdistuva vaino kasvussa

Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosiraportin mukaan maailmalla on pidätettynä peräti 533 toimittajaa. Naistoimittajien tilanne on myös pahempi kuin koskaan ennen – naisten osuus pidätetyistä on jo yli kaksinkertaistunut viidessä vuodessa. Lisäksi surmansa on saanut peräti 60 toimittajaa.

Toimittajien tilannetta on pahentanut merkittävästi Venäjän toiminta ja Ukrainan sota.

Ennätykselliset 533 toimittajaa on pidätettyinä ympäri maailmaa. Määrä on yli 13 prosenttia korkeampi kuin viime vuonna, jolloin tehtiin aiempi kielteinen ennätys. Aktiivisimpia vangitsijoita ovat Kiina (110 pidätettyä), Myanmar (62), Iran (47), Vietnam (39) sekä Valko-Venäjä (31). Naisia on pidätettyinä 78, mikä on peräti 30 % kasvu viime vuoteen ja aiempaan ennätykseen.

“Missä sananvapautta on vähiten, siellä tapetaan ja vangitaan eniten”, tiivistää järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma.

Toimittajat ilman rajoja, tilasto
Toimittajien kohtelu on poikkeuksellisen julmaa nykymaailmassa. Kuva: Toimittajat ilman rajoja

RSF:n johtaja Christophe Deloire vaatii aktiivisia ja kiireisiä toimia häikäilemättömiä yksinvaltiaita vastaan.

Diktatoriset ja autoritaariset hallitukset täyttävät vankilansa nopeammin kuin koskaan vangitsemalla toimittajia. Ennätysmäärä pidätettyjä toimittajia vahvistaa uhkaavan ja kiireellisen tarpeen vastustaa näitä häikäilemättömiä hallituksia. Meidän on laajennettava aktiivista solidaarisuuttamme kaikille niille, jotka kantavat journalistista ihannetta vapaudesta, riippumattomuudesta ja moniarvoisuudesta”, vetoaa Deloire.

Työtehtävissä kuollut lähes 60 toimittajaa

Työtehtävissään on tähän mennessä kuollut 57 toimittajaa. Kuolemat ovat olleet väkivaltaisia.

”Menetimme toimittajia miltei 20 prosenttia enemmän kuin viime vuonna ja yhä enemmän heistä oli naisia. Naisten osuus työssään kuolleista toimittajista oli vain 4 % kaksi vuotta sitten, nyt jo 12 %. Todella pelottavaa on, että tänä vuonna surmansa saaneista lähes 80 % tapettiin tarkoituksella heidän työhönsä liittyen”, Grüne-Luoma sanailee.

Vaikka Venäjän hyökkäys Ukrainaan on kasvattanut sotatilanteessa surmansa saaneiden osuutta, vaarallisin maa toimittajille on Meksiko 11 surmatulla toimittajalla. Yhdistettynä Haitin kuuteen ja Brasilian kolmeen kuolonuhriin, Meksikon karmea tilasto nostaa Etelä-Amerikan kaikkiaan maailman vaarallisimmaksi alueeksi toimittajille.

Lisäksi toimittajia on kateissa 49 ja panttivankeina 65 toimittajaa, joista kaikki ovat lähi-idässä.

Päätoimittaja