Suomen voimisteluliitto tuomitsee epäasiallisen käytöksen lajissa – kertoi listan toimenpiteistä

Suomen voimisteluliitto on julkaissut tiedotteen, jossa se kertoo tuomitsevansa epäasiallisen käytöksen lajissa. Samalla liitto kertoi sääntömuutoksista.

1990- ja 2000-luvuilla rytmisen voimistelun maajoukkueessa Suomea edustaneet ja kansallisella kilpatasolla harrastaneet entiset voimistelijat ovat julkaisseet avoimen kirjeen, jossa he kertovat omista kokemuksistaan. Voimisteluliitto tuomitsee kaiken epäasiallisen käytöksen.

“On ikävä kuulla rytmisen voimistelun huonosta lajikulttuurista jo runsaan 30 vuoden takaa ja kokemistanne terveyshaitoista. Mikään urheilu ei ole sen arvoista ja varsinkaan, kun metodit kohdistuvat alaikäisiin urheilijoihin. Urheilun pitäisi tuottaa positiivisia kokemuksia ja muistoja, mutta osaltanne on käynyt toisin päin. Muutoksen täytyy lähteä lajin sisältä. Pelon ja vaikenemisen kulttuurista on päästävä eroon, ongelmista on puhuttava avoimesti. Entisten maajoukkueurheilijoiden julkiset kertomukset on rohkea teko ja sen pitäisi herättää kaikki lajin parissa työskentelevät miettimään tapoja luoda henkisesti ja fyysisesti turvallinen toimintaympäristö kaikille voimistelijoille”, liiton puheenjohtaja Kaisa Vikkula toteaa.

Lue myös: Uimaliiton toiminnanjohtaja jättää tehtävänsä

Voimisteluliitto kertoo tiedostavansa tarpeen kulttuurinmuutokselle ja ryhtyneensä parannustoimenpiteisiin.

Tiedotteen mukaan kulttuurinmuutoksessa avoin vuorovaikutus ja turvallisen toimintaympäristön toteutuminen on jokaisen toimijan tehtävä. Voimisteluliitto on kouluttanut erityisesti maajoukkuevalmentajia vuorovaikutuksesta ja vastuullisuudesta ja edellyttää kaikilta valmentajilta neljän eri vastuullisuuskoulutuksien suorittamista. Valmentajille ja kouluttajille suunnattuihin Voimisteluliiton vastuullisuuskoulutuksiin on osallistunut yhteensä yli 400 toimijaa, Vastuullisen valmentajan verkkokurssin on suorittanut yli 700 voimisteluvalmentajaa ja Et ole yksin -verkkokoulutuksen yli 3000 voimistelutoimijaa. Lisäksi tuomareiden vastuullisuuskoulutuksen on suorittanut yli 400 tuomaria. Lisäksi kaikkeen valmentajien peruskoulutukseen sisältyy turvalliseen toimintaympäristöön liittyviä teemoja; tätä kautta tavoitetaan vuosittain 3000–4000 valmentajaa/ohjaajaa.

Lisäksi liitto aloittaa eri prosesseja lajikulttuurin kehittämiseksi niin ammattilais- kuin harrastelijatasolla. Tämän ohella liitto tarkentaa sääntöjään kehorauhan kunnioittamiseksi ja parantaa kurinpitoaan.

Lähde: Voimisteluliiton tiedote

Päätoimittaja