Keskustan vaalilupauksiin kannattaa suhtautua varauksella – näistä asioista puolue leikkasi tämän vaalikauden aikana

Keskustan vaalilupauksiin kannattaa suhtautua varauksella – näistä asioista puolue leikkasi tämän vaalikauden aikana
Kuvituskuva.

[FSM_featured_image size=large]
Keskusta on tunnettu puolue siitä, että he tykkäävät kääntää takkinsa tilanteessa kuin tilanteessa. Tällä vaalikaudella takki kääntyi kymmenissä eri asioissa, ja mm. #opintotuistaeileikata-kampanja unohtui kaikilta hallituspuolueilta.

Tuleviin vaaleihin puolue lupaa taas kymmenen suurta ja kymmenen kaunista, mutta ennen kuin antaa äänen Keskustalle, kannattaa muistaa, mistä kaikesta sellaisesta he leikkasivat jo, mihin he muka meinaavat puuttua seuraavalla vaalikaudella. Toki tällä vaalikaudella toteutettiin (jälleen) kokoomuslaista politiikkaa, joten senkin puolueen äänestämiseen kannattaa suhtautua varauksella.

(Blogi jatkuu mainoksen jälkeen)

Muun muassa näistä Keskusta oli leikkaamassa tai kurjistamassa:

 • Lapsilisät
 • Sotilasavustus
 • Asumistuki
 • Valtionosuus ansiopäivärahoista, peruspäivärahasta, työmarkkinatuesta, aikuiskoulutustuesta, vuorottelukorvauksesta yms
 • Lääkekorvauksen kattoraja (nostettiin)
 • Kansan- ja takuueläkkeet
 • Perhe-eläkkeet ja lapsikorotukset
 • Vammaisetuudet
 • Eläkkeensaajan asumistuki
 • Rintamalisä
 • Opintoraha
 • Starttiraha

Puhumattakaan siitä, kuinka osa eduskunnan budjettivallasta siirrettiin röyhkeästi VAKE OY:lle, joka sai myydä valtion omaisuutta alihintaan todennäköisesti juuri Sipilälle tai hänen kavereilleen. Samalla Sote-valmisteluissa mentiin kovaa vauhtia eteenpäin ilman valtuutusta, ja Soten hyväksymistä pyrittiin röyhkeästi saada läpi juuri sen takia, että valmistelu on jo pitkällä ja siihen on palanut paljon rahaa.

Loppuun vielä ote Keskustan arvoista:

“Keskusta rakentaa politiikkansa ihmisen, ei järjestelmän tarpeille. Sata vuotta sitten Keskustan aatteeseen vahvasti vaikuttanut Santeri Alkio linjasi: “Ihmisyyden kehitystarve ja sen edellytykset on pantava kaiken yhteiskunnallisen ja valtiollisen uudistuksen pohjaksi.” ( Santeri Alkio, Maalaisliittolaisesta näkökulmasta. Nälkäisille leipää, työttömille työtä. Vaasa 1919, s. 11.) Alkion teesi on tänään ajankohtaisempi kuin koskaan.

Keskusta on arvopuolue. Korostamme jokaisen ihmisarvon tunnustavaa, ihmisten erilaisuuden hyväksyvää ja ihmisten yhteistyötä vaalivaa moniarvoisuutta sekä suvaitsevaisuutta. Meille tärkeitä asioita ovat inhimillisyys ja oikeudenmukaisuus, työnteko ja yrittäjyys sekä yhteisvastuu ja tasa-arvo. Me Keskustassa olemme aina olleet toiminnan ihmisiä ja uskoneet yhdessä tekemisen voimaan. Jos toimeen ei tartuta, mikään ei taatusti muutu paremmaksi. Tämä maa rakennetaan yhdessä.”

Arvot asettuvatkin edellisen vaalikauden pohjalta erittäin kyseenalaiseen valoon. Politiikkaa tehtiin suuryrityksille ja Sipilän kavereille, jotka hyötyvät kaikesta yksityistämisestä paljon enemmän kuin ne ihmiset, joiden varaan Keskusta muka politiikkaansa rakentaa.

Arvoista ei tuskin edes tarvitsisi juuri mitään sanoa. Ehkä puolue tunnustaakin jokaisen ihmisarvon, mutta siihen se sitten jää. Vähempiosaisilta leikattiin jatkuvalla syötöllä, pienyrittäjien (työttömien, vammaisten, köyhien yms) elämää tehtiin hankalammaksi lisäämällä byrokratiaa ja leikkaamalla indekseistä. Toiminnan ihmisiä he ilmeisesti ovat, mutta ilmeisesti kädet tekee ennen kuin pää on asiaa miettinyt. Tämä maakin varmasti rakennetaan yhdessä, mutta pieni eliitti kerää tällä politiikalla tulot.

Kansalainen