Mielipide: Markkinavoimien pitäisi määrittää palkkoja myös ylöspäin

Mielipide: Markkinavoimien pitäisi määrittää palkkoja myös ylöspäin
Ei näin! Kuvituskuva.

[FSM_featured_image size=medium]

Usein uutisissa kuullaan, kuinka johonkin työhön ei riitä työntekijöitä, vaikka tarvetta olisi. Lisäksi monet työnantajat tuntuvat vierittävän syyn täysin työttömän niskaan. Samaan lankaan menee moni poliitikkokin. Kuitenkin muissa talousaiheissa puhutaan siitä, kuinka markkinavoimat määräävät kunkin tuotteen hinnan ja saavutettavuuden.

Kapitalismin nähdään toimivan tässä yhteiskunnassa niin kauan, kuin (suur-)yritykset voivat siitä hyötyä ja saada työvoimaa polkuhintaan. Monesti puhutaan esimerkiksi työsopimusten yleissitovuuden poistamisesta, sillä “voihan työntekijälle ilman minimipalkkaakin maksaa enemmän kuin laki vaatii”.

Tämä argumentti on puhdasta bullshittiä. Mikään laki ei estä tälläkään hetkellä maksamasta vaikkapa tuplapalkkaa TES:n pohjalta.

Palataanpa takaisin aiheeseen. Esimerkiksi YLE uutisoi siitä, kuinka telakat haalivat työntekijöitä ulkomailta kolmen euron hintaan ja valittavat työvoiman puutetta, vaikka YLE:n artikkelin mukaan pelkästään Satakunnan alueella olisi tuhansia työttömiä.

Toinen klassikko on nimettömät työnantajat, jotka valittelevat lehdissä ja iltapäiväsivustoilla, kuinka heillä olisi paikka, mutta laiskat työttömät eivät hae heille.

Syy ei ole kuitenkaan työttömissä vaan siinä, että työstä maksettava palkka ei riitä elämiseen. Jotkut yritykset, kuten puhelinmyyntiyritykset, saattavat tarjota 6e+provisio-tyylisiä palkkoja, minkä lisäksi työhön tulee koeaika, jonka aikana moni usein saakin lähteä firmasta tienaamatta juurikaan mitään.

Baarit valittavat, etteivät saa hankittua itselleen työntekijöitä. Pieni palkka ja huonot työajat voivat olla syynä tähänkin.

Miksi markkinavoimien ei anneta tässä tilanteessa tehdä tehtäväänsä? Tällaisessa tilanteessa kysynnän ja tarjonnan lakien mukaan palkan pitäisi nousta tarpeeksi houkuttelevaksi, että joku tulee töihin. Aina puhutaan siitä, miten palkkoja pitäisi laskea työntekijöiden houkuttelemiseksi, mutta eihän se markkinatalous näin pitäisi mennä. Jos työpaikkaa kohtaan ei ole tarjontaa, silloin pitää lisätä porkkanaa. Sitten halukkaita voikin yhtäkkiä löytyä.

Ei se vika ole niissä työttömissä, vaan näissä työnantajissa. Tehkää teidän työpaikastanne houkutteleva joko rahalla tai muilla houkuttimilla. Siten löydätte ne työntekijät.

Kansalainen