Millaiset silmälasit saa halvalla?

Millaiset silmälasit saa halvalla?

Millaiset lasit on mahdollista saada halvalla? Optisella alalla kilpailu on kovaa, ja kuluttajat saavat usein pähkäillä päänsä puhki, mitä mikäkin tarjous tarkoittaa ja mitä milläkin hinnalla saa. U

utiskansalainen päätti analysoida, mitä Specsaversilta ylipäätään saa 10 tai 19 eurolla. Sama analyysi pätee muidenkin ketjujen halpoihin, yleensä alle 30 euron hintaluokassa oleviin silmälaseihin.

Yksiteholasit alkaen 10e?

Specsaversin mainoskampanjoissa yksiteholaseja tarjotaan halvimmillaan vain 10 eurolla. Tarjous sisältää vakioyksiteholinssit (1.5), mikä tarkoittaa ohentamatonta ja käsittelemätöntä linssiä.

Käytännössä tämä siis tarkoittaa sitä, että noin kymmenkunta Specsaversin kehystä on myynnissä hintaan 10 euroa. Näihin, kuten muihinkin liikkeen kehyksiin, on saatavilla linssit omilla voimakkuuksilla täysin veloituksetta. Näöntutkimus on kuitenkin suotavaa. Ilman alekuponkeja hinta on normaalisti 29 euroa. Tosin näitä kuponkeja ja alennuksia on saatavilla monesta paikasta, ja esimerkiksi terveystalon työterveysasiakkaana (tai perheenjäsenenä) näöntutkimus on ilmainen.

Vakioyksiteholinssillä tarkoitetaan tavallista, muovista linssiä, eikä tässä paketissa ole mukana mitään pinnoitteita tai ohennuksia. Lasien erilaiset pinnoitteet ovat käytännöllisiä, jos ajaa vaikkapa paljon autoa tai käyttää näyttöpäätteitä. Mikäli lasien käyttö on satunnaista, paremmille linsseille ei ole tarvetta ja kympillä voi saada lasit omilla voimakkuuksilla.

Lisäksi kuluttajalle annetaan mahdollisuus ottaa lasit joko kauko- tai lähivoimakkuuksilla. Näin ollen, jos vaikkapa vanhempi henkilö haluaa erikseen kauko- ja lukulasit, voi nämä saada molemmat yhteensä 20 euron hintaan!

Etenkin lukulasien suhteen optikon määräämät lasit ovat parempia kuin kauppojen puristetusta muovista tehdyt tekeleet, sillä usein ihmiset eivät osaa määrittää omia lukuvoimakkuuksiaan itse tarpeeksi hyvin, minkä lisäksi useimmilla meistä silmät ovat hieman “eri paria”, eli voimakkuudet eivät ole molemmissa samat.

Moniteholasit 49 euroa? Voiko olla?

Specsaversin kampanjassa samoihin 10 euron kehyksiin voi saada tällä hetkellä alennetulla hinnalla vakiomoniteholinssit. Samat ehdot pätevät kuin yksitehojen kanssa, eli esimerkiksi pinnoitteet tai ohennukset eivät kuulu pakettiin. Moniteholinssit ovat aina kuitenkin hionnan takia kalliimpia, kuin yksiteholasit.

Lue myös: Asuntojen hintojen ennustetaan laskevan vuonna 2023

Monitehoissa käyttökokemuksen ero yksiteholaseihin voi olla kuitenkin suuri. Jos olet aiemmin käyttänyt laadukkaampia monitehoja, Specsaversin tarjoamat peruslinssit eivät välttämättä ole sinua varten, sillä niiden kanavapituus voi olla erilainen kuin aiemmissa linsseissäsi, eikä näkökenttäkään ole yhtä laaja kuin vaikkapa Specsaversin Elite- tai Tailormade-linsseissä tai muiden vastaavissa huippumonitehoissa. Tosin esimerkiksi aurinkolaseissa tai vaikkapa ensimmäisinä monitehoina pienen lukuvoimakkuuden omaavalle henkilölle linssit voivat olla pehmeä lasku monitehojen maailmaan.

Monesti hinnat voivat olla kalliimpia kuin mainoksissa

Lasikaupoille lähtevä kokenutkin kuluttaja voi tuntea pientä hämmennystä, kun hän on lähtenyt ostamaan halpoja laseja, mutta saattaakin kävellä liikkeestä ulos parinsadan euron lasitilaus taskussa.

Taustalla on usein se, että ketjujen ilmoittamat alkaen-hinnat ovat monella ketjulla aivan pohjahintoja ja niiden tarkoitus on houkutella asiakas liikkeeseen. Sama käytäntö on myös Instrumentariumilla, Nissenillä ja oikeastaan millä tahansa optisen alan ketjulla. Et ehkä löydä haluamaasi kehystä, tai sitten omat voimakkuutesi tai lasitarve eivät kohtaa tätä alkaen hintaa.

Ketjuissa myyjät ja optikot antavat sinulle aina suosituksia, ja usein niitä kannattaa kuunnella.  Specsaversin kulurakenteen takia tällaiset 10 euron ostokset voivat olla tosiaan mahdollisia, ja jos kuluttaja osaa pitää päänsä, hän voi saada laadukkaat linssit ja mukavat kehykset erittäinkin edullisesti.

Lue myös: Hyvä HIIT-treeni kotona – katso video

Päätoimittaja