EU laajentaa Venäjän pakotteita sodan jatkumisen takia

EU laajentaa Venäjän pakotteita sodan jatkumisen takia
Eu. Kuva: ALEXANDRE LALLEMAND

EU on julkaissut uuden listan pakotteita, joiden avulla pyritään saamaan Venäjää lopettamaan sota Ukrainaa vastaan.

Yhdeksännessä pakotepaketissa kielletään investoiminen Venäjän kaivosteollisuuteen ja laajennetaan EU-kansalaisiin kohdistettua kieltoa toimia Venäjän valtionyhtiöiden hallituksessa. Samalla vientiä rajoitetaan. Lisäksi pakotteilla helpotetaan EU-maiden yritysten poistumista Venäjältä, josta poistuminen on aiemmin ollut lähes mahdotonta.

Lue myös: Pekka Haavisto vieraili Ukrainassa – tuomitsi Venäjän aloittaman sodan

Vientikiellon piiriin lisätään Venäjän sotakoneistoa ja teollista kapasiteettia tukevia yrityksiä ja teknologiaa. Laajennetut kiellot koskevat kemiallisia ja biologisia laitteistoja, moottoreita, generaattoreita, sekä elektroniikkaa ja tietotekniikkaa. Pakotteilla kielletään mainonta-, markkinatutkimus- ja mielipidemittauspalveluiden tarjoaminen sekä tuotetestaus- ja teknisten tarkastuspalveluiden tarjoaminen.

Pakotteilla laajennetaan EU-kansalaisiin kohdistuvaa kieltoa toimia tiettyjen valtionyhtiöiden hallituksissa. Kielto koskee nyt kaikkia julkisomisteisten yhtiöiden ja niiden omistuksessa tai määräysvallassa olevien yhtiöiden hallintoelimiä Venäjällä. Suomessa ulkoministeriön kansainvälisen oikeuden yksikön on mahdollista myöntää toimintaan poikkeuslupa tietyin asetuksessa mainituin perustein.

Lue myös: Venäjän aloittama hyökkäyssota on lisännyt suomalaisten huolta omasta toimeentulosta

Uusilla pakotteilla helpotetaan yritysten vetäytymistä Venäjältä. Ulkoministeriön vientivalvontayksikkö voi myöntää poikkeusluvan yrityksen pakotteiden alaisten tuotteiden myyntiin Venäjällä yrityksen poistuessa Venäjän markkinoilta.

Lähde: Ulkoministeriön tiedote

Päätoimittaja