Sponsored Links

Hoitotakuu uudistuu – jatkossa hoitoon päästävä nopeammin

woman inside laboratory

Perusterveydenhuoltoa koskevan hoitotakuun aikaraja tiukkenee kahdessa vaiheessa. Ensimmäinen tiukennus on luvassa syyskuussa 2023. Hoitotakuun muutoksem myötä ajat hoitoon pääsyssä lyhenevät.

Mainos

1.9.2023 alkaen hoitotakuu on perusterveydenhuollon avosairaanhoidossa 14 vuorokautta ja suun terveydenhuollossa neljä kuukautta. Asia selviää sosiaali- ja terveysministeriön lähettämästä tiedotteesta.

Toinen vaihe astuu voimaan tammikuussa 2024, kun 1.11.2024 alkaen hoitotakuu perusterveydenhuollon avosairaanhoidossa on 7 vuorokautta ja suun terveydenhuollossa kolme kuukautta. 

Nyt perusterveydenhuollon avosairaanhoidossa kiireettömään tutkimukseen tai hoitoon on päästävä kolmessa kuukaudessa ja suun terveydenhuollossa kuudessa kuukaudessa.

Hoitotakuun lyhentäminen tarkoittaa muutoksia hyvinvointialueilla

Tiukempi aikaraja tarkoittaa käytännössä sitä, että hyvinvointialueille tulee lisätä rahoitusta ja niiden tulee hankkia lisää omaa henkilökuntaa tai ostaa palveluita muualta.

Myös henkilöstötarpeeseen tulee muutoksia. Hoidon tarpeen arviointi on tehtävä aiemman kolmen vuorokauden sijaan nopeammin, eli saman yhteydenoton tai päivän aikana.

Arvion hoidontarpeesta tekee jatkossa laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö. Nimikesuojatut terveydenhuollon ammattihenkilöt, kuten lähihoitajat, jotka 1.9.2023 tekevät hoidon tarpeen arviointia, saavat jatkaa näissä tehtävissä 31.8.2027 saakka, jos heillä on tehtävään riittävä osaaminen ja kokemus. Suun terveydenhuollossa vastaavaa muutosta ei tapahdu.

Lakimuutos hoitotakuuseen käsitellään eduskunnassa 19.1.2023.

Mainos

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sponsored LinksEzoicreport this ad

%d bloggaajaa tykkää tästä: