SDP:n Mäkynen: perhevapaiden tasainen jakautuminen ei ole pelkästään vanhempien vastuulla

Matias Mäkynen, SDP

SDP:n varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Matias Mäkynen näkee, että perhevapaauudistuksen myötä molemmille vanhemmille tulisi taata yhtäläinen mahdollisuus jäädä kotiin lapsen kanssa. Tämä vaatii kuitenkin muutosta sekä perheiden asenteessa että työnantajajien puolelta. Lisäksi muutos vaatii aikaa.

Mainos

Mäkynen näkee, että toteutetun perhevapaauudistuksen tavoitteena on erityisesti ollut, että perheissä kummallakin vanhemmalla on mahdollisuus jäädä lapsen kanssa kotiin. Isien kiintiöitä on perhevapaauudistuksessa kasvatettu ja kummallekin vanhemmalle on määritelty 160 päivän kiintiö, josta enimmillään 63 päivää voi luovuttaa toiselle.

Lue myös: Kela: lapsiperheiden etuuksiin väliaikaisia ja pysyviä korotuksia

Uudistuksen vaikutusten arvioiminen vaatii kuitenkin aikaa, eikä johtopäätöksiä saisi ltehdä Mäkysen mukaan liian heppoisasti.

– Muutokset perhevapaiden jakautumisessa vaativat aikaa, kuten on nähty myös Ruotsissa. Uudistuksen vaikutuksia täytyy aktiivisesti seurata ja tarvittaessa kiintiöitä tulee kasvattaa tai päivien luovuttamisen mahdollisuutta toiselle rajata.

Vastuu vanhempainvapaiden tasaisesta jakautumisesta kuuluu laajemmalle joukolle

Mäkynen muistuttaa, että perhevapaiden tasainen jakautuminen ei ole kiinni pelkästään perheillä. Myös yhteiskunnan eri toimijoiden tulee tukea perheitä vapaiden jakamisessa.

– Vastuu on paitsi perheissä, myös yhteiskunnan eri toimijoilla. Työnantajien kannustava asenne vanhempainvapaiden pitämiseen on tärkeää. Samoin on tärkeää, että neuvoloissa vanhemmat kohdataan tasa-arvoisesti, eikä oleteta jomman kumman vanhemman pitävän kaikkia vapaita, Mäkynen toteaa.

Samalla Mäkynen heittää pallon myös työehtosopimusten osapuolille, jotta työelämässä vapaiden pitäminen olisi mahdollista.

– Myös työehtosopimusten kehittäminen lisäämällä näihin kannustimia vapaiden tasaisempaan jakamiseen olisi tärkeä keino saada perhevapaauudistuksen tavoitteet käytäntöön. Esimerkiksi kummankin vanhemman vapaasta suurempi osuus tulisi olla palkallista. Tämä olisi iso tekijä, joka kannustaisi perheitä jakamaan vapaita tasaisemmin, Mäkynen haastaa neuvotteluosapuolten suuntaan.

Lue myös: Työttömyys hankaloittaa nuorten naisten työelämää ja perhesuunnitelmia

Lähde: SDP:n tiedote

Mainos

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: